In het kort
- Kauwen op bevroren druiven activeert TRPM8-receptoren, waardoor dopamine vrijkomt en een plezierige sensatie ontstaat.
- Geactiveerde TRPM8-receptoren onderdrukken de afgifte van CGRP, verhogen de interleukine-10-niveaus en stimuleren het parasympathische zenuwstelsel.
- Het eten van de druiven kan de hartslag en ademhaling vertragen, de bloeddruk en het cortisolniveau verlagen en de spijsvertering verbeteren.
Dr. Jason Singh, een arts voor eerstelijnszorg uit Virginia, stelt op TikTok een eenvoudige methode voor om met stress eten om te gaan: bevroren druiven.
Hij legt uit dat de koude temperatuur van de druiven TRPM8-receptoren in de mond activeert. Deze activering triggert het vrijkomen van dopamine, wat zorgt voor een plezierige sensatie die vergelijkbaar is met wat mensen vaak zoeken tijdens stressvolle periodes. Deze TRPM8-receptoren reageren vooral op temperaturen onder de lichaamstemperatuur, rond de 26 graden Celsius.
Wetenschappelijke basis achter bevroren druiven
Onderzoek wijst uit dat geactiveerde TRPM8 receptoren de afgifte van CGRP kunnen onderdrukken, een neuropeptide die geassocieerd wordt met dopamine depletie in de hersenen. Ze verhogen ook de interleukine-10-niveaus, een ontstekingsremmend eiwit dat helpt bij het omgaan met stress.
Bovendien stimuleert de verkoelende sensatie van de druiven het parasympathische zenuwstelsel. Dit resulteert in een vertraagde hartslag en ademhaling, een lagere bloeddruk en cortisolspiegel en een verbeterde spijsvertering. Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan koude, zoals jezelf onderdompelen in koud water, kan leiden tot lagere cortisolniveaus.
Toegevoegde voordelen van bevroren druiven
Tot slot stimuleert het kauwen op de druiven de speekselproductie, waardoor de hersenen een gevoel van verzadiging ervaren na het nuttigen van iets substantieels. Singh raadt bevroren druiven aan als een nuttig hulpmiddel bij het omgaan met stress.