Bewezen: vergeetachtig zijn, is een teken van intelligentie 

Bewezen: vergeetachtig zijn, is een teken van intelligentie 

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, lijkt het erop dat vergeetachtige mensen intelligenter zijn dan mensen met een onberispelijk geheugen. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Toronto. Dit komt doordat mensen die vergeetachtig zijn kleine details vergeten en makkelijker grote beslissingen kunnen nemen dan mensen met een heel goed geheugen. 

Vergeet jij wel eens de tandpasta mee te brengen van de supermarkt of spend je dagelijks ellenlange zoektochten naar je iPhone? Wel, dan is er goed nieuws voor jou, want volgens een studie van de Universiteit van Toronto ben je veel intelligenter dan mensen die niets kwijt raken.

Irrelevante details versus het grote geheel

Volgens de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Neuron, is het vergeten van dingen een teken van intelligentie omdat het laat zien dat je brein zich focust op belangrijkere dingen. Kleine details worden dan weggefilterd om de grote lijnen van een gebeurtenis te onthouden. De studie werd uitgevoerd door Paul Frankland en Blake Richards van de Universiteit van Toronto, die ontdekten dat mensen die dingen gemakkelijk onthouden, meer moeite hebben met het maken van grote beslissingen. Blake Richards vertelde aan CNN: “Het is beter dat de hersenen irrelevante details vergeten en in de plaats daarvan zich kunnen focussen op de belangrijkere dingen die helpen beslissingen in de echte wereld te nemen.”

Oude herinneringen overschrijven met nieuwe

Ze ontdekten ook dat mensen die in staat waren om oude herinneringen te ‘overschrijven’ met nieuwe, in staat waren snel beslissingen te nemen op basis van nieuwe informatie in plaats van oude misleidende herinneringen. Het paar voegde er nog aan toe dat in de moderne tijd het internet ons directe toegang tot alle informatie heeft gegeven, zodat het onthouden van kleine details zinloos is geworden.

Vergeetachtig zijn kan, maar als je geheugen van even korte duur is als dat van Dory dan heb je misschien nog steeds een probleem met het maken van belangrijke beslissingen:

Gesponsorde artikelen