Biden wil militair ingrijpen als China Taiwan binnenvalt

De Verenigde Staten zullen militair ingrijpen om Taiwan te verdedigen als China de eilandstaat binnenvalt. Dat bevestigt de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een persconferentie.

Elke poging van China om geweld te gebruiken tegen Taiwan zou “gewoon niet gepast zijn”, zei Biden maandag op een gezamenlijke persconferentie met de Japanse premier Fumio Kishida. Toch zou Biden niet tegen de eenmaking van Taiwan en China zijn, maar niet als dat op een militaire wijze gebeurt. “Dat zou de hele regio ontwrichten en het zou vergelijkbaar zijn met wat er in Oekraïne is gebeurd”.

Straat van Taiwan

Op een vraag van een reporter of de VS militair zouden ingrijpen indien China Taiwan zou binnenvallen, antwoordde Biden kortweg: “Ja.” Volgens de president is de verantwoordelijkheid van de VS om het autonome eiland te beschermen gegroeid sinds de Russische invasie van Oekraïne.

Hij waarschuwde dat Peking nu al “met gevaar flirt door zo dichtbij te vliegen en door alle manoeuvres die worden ondernomen”. Daarmee wijst de president op de toenemende Chinese militaire druk rond het eiland.

Eerder dit jaar liet de voormalige Japanse premier Shinzo Abe al verstaan dat de VS hun “strategische ambiguïteit” tegenover de verdediging van Taiwan moeten laten vallen. Dat blijkt dus nu het geval te zijn. Maar na Bidens toespraak zei een woordvoerder van het Witte Huis dat er “geen verandering is in het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan”.

De Japanse premier Kishida sprak tijdens de persconferentie ook met forse woorden. Hij riep op tot stabiliteit in de Straat van Taiwan, de zee tussen het Chinese vasteland en Taiwan. Kishida zei ook dat Tokio vastbesloten is zijn defensie-uitgaven op te voeren. Japan heeft sinds de Tweede Wereldoorlog grondwettelijke beperkingen op zijn leger, maar die beperkingen worden steeds meer afgebouwd.

“Japan zal zijn defensiecapaciteit fundamenteel versterken”, aldus de premier. “We sluiten geen enkele optie uit, inclusief het verwerven van de capaciteit om tegenaanvallen uit te voeren”, voegde hij eraan toe.

Handelsinitiatief

Het militaire spierballengerol van de leiders overschaduwde de andere bedoelingen van hun ontmoeting wel meer dan een beetje. Biden hoopt met zijn Azië-reis ook de regionale economische banden aan te versterken. Hij kondigde aan dat dertien landen zich hebben aangesloten bij een nieuw handelsinitiatief dat een tegenwicht moet bieden tegen de dominantie van China in de regio.

“De Verenigde Staten en Japan zullen samen met elf andere landen het ‘Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity’ of IPEF lanceren”, zei Biden, op diezelfde persconferentie. “Dit is een verbintenis om met onze goede vrienden en partners in de regio samen te werken aan de uitdagingen die het belangrijkst zijn om het economische concurrentievermogen in de 21e eeuw te waarborgen.”

(lb)

Meer
Lees meer...