Bijna 1.300 kilometer file door sneeuw: absoluut record

Bijna 1.300 kilometer file door sneeuw: absoluut record

Door de hevige sneeuwval staat er momenteel meer dan 1.200 kilometer file in heel België. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) raadt aan om verplaatsingen met de wagen uit te stellen. Op veel snelwegen zijn rijstroken ondergesneeuwd.

In heel Vlaanderen is er sneeuw gevallen. Op veel snelwegen raakten ganse rijstroken ondergesneeuwd met ernstige verkeershinder als gevolg. Volgens Touring Mobilis staat er in het hele land meer dan 1.280 kilometer file. Dat is een absoluut record voor dit jaar. Het vorige record bedroeg zo’n 445 kilometer file in november.

Alleen al op de Vlaamse snelwegen stond er iets voor 11 uur vandaag 631 kilometer file. Het Vlaams Verkeerscentrum meldt dat sommige op- en afritten afgesloten worden en dat je op moet letten op hellingen. Dat schrijven de VRT en de kranten van De Persgroep.

Meteo Wing verwacht nog “grote problemen” tijdens de avondspits en tijdens de ochtendspits morgen, vanwege een nieuwe neerslagzone die nadert vanuit het zuiden.

De E313 richting Hasselt is volledig versperd door een vrachtwagen, die dwars over de weg staat. Ook werden alle Brusselse tunnels afgesloten wegens gladheid aan de uitritten.

Vooral Oost- en West-Vlaanderen getroffen

Vooral in Oost– en West-Vlaanderen is het momenteel erg moeilijk rijden. “We merken dat de weggebruiker zijn rijstijl aanpast”, klinkt het bij het Vlaams Verkeerscentrum. Er wordt bestuurders aangeraden om verplaatsingen zoveel mogelijk uit te stellen. Volgens Touring Mobilis zou er zoveel file zijn omdat weggebruikers hun rijstijl aanpassen, trager rijden en meer remmen.

Ook de afvalintercommunale Ivago stelt de huisvuilophalingen van vandaag uit in Gent en Destelbergen. Ophaalwagens die aan hun ronde bezig waren, keren terug naar hun stelplaats. Er wordt gevreesd dat de zware voertuigen zouden uitschuiven op de stoep.

Wegen en Verkeer in overdrive

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer zegt dat de strooidiensten klaar staan om uit te rijden “waar en wanneer het nodig is”. “Maar de weersomstandigheden zullen het niet gemakkelijk maken om alle wegen vrij te houden.”

Deze nacht en gisteren werd zo’n 5.000 ton smeltmiddelen gestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Ook waren zo’n 500 mensen aan het werk om de wegen berijdbaar te krijgen. De komende nacht wordt er wisselende tot zware bewolking met lokaal opklaringen verwacht.

Vertragingen op Brussels Airport

Het is mogelijk dat vluchten vanop Brussels Airport vertraging oplopen. Zo moeten de start-, landings- en taxibanen sneeuwvrij worden gemaakt en moeten de vliegtuigen ontijzeld worden. De luchthaven raadt passagiers aan om de vluchtinformatie op zijn website grondig op te volgen of hun luchtvaartmaatschappij te contacteren. Reizigers vertrekken best ook ruim op tijd naar de luchthaven omdat het verkeer ernstig verstoord is.

Volgens sommige bronnen zou bijna elke vlucht geannuleerd worden.

Gesponsorde artikelen