Bijna álle Europeanen willen zomeruur afgeschaft: 80% zegt ja op enquête

Het zomeruur: afschaffen of niet, de inwoners van de Europese Unie hebben er een duidelijke mening over. Weg met die handel, zegt 80% van de deelnemers. En ook dat deelnemersaantal zegt wel wat: 4,5 miljoen mensen brachten een stem uit.

Een uurtje meer slaap, een uurtje minder: bij elke switch van zomer- naar wintertijd en omgekeerd ben je even gejetlagd. Heeft dat eigenlijk nog nut, vroegen ze zich ook bij de Europese Commissie af en dus kwam er een enquête. Van begin juli tot half augustus konden inwoners van de Europese Unie zich uitspreken over de vraag en het antwoord is duidelijk. Als het van de Europeanen afhangt, wordt het zomeruur behouden.Overigens was de enquête zo populair dat de website al snel plat ging. Dat het debat speelt, is dus duidelijk.

Twee uur achter op Engeland?

Technisch gezien is de wintertijd de officiële tijd, maar van de 80% van de mensen die het tijdsverschil willen afschaffen, wil het overgrote deel in de zomertijd blijven. Dat wil zeggen dat we naar GMT-2 zouden gaan, in plaats van GMT-1 waar we in de wintertijd zitten.

Wil deze stem nu zeggen dat we komende winter niet meer switchen naar de wintertijd? Nee, het ging namelijk om een enquête waarover we zelfs nog geen officiële reactie van de Europese Commissie hebben gekregen. Wat wel duidelijk is, is dat de enquête maar één stap is in de procedure om de zomertijd af te schaffen. Eerst moet het Europese Parlement nog instemmen én ook alle lidstaten.

Bezuinigingsmaatregel

De zomertijd ging in voege in de jaren zeventig, als een bezuinigingsmaatregel. Meer daglicht betekent ook namelijk minder elektriciteitsverbruik en dat zou besparingen opleveren voor de bevolking tijdens de oliecrisis.

Maar uit verschillende onderzoeken, onder andere die van Roenneberg, is gebleken dat die energiewinst erg klein is. Het zou gaan om een luttele jaarlijkse besparing van amper 2,60 euro op onze elektriciteitsrekening. Het halfjaarlijks veranderen van het uur brengt zelfs meer na- dan voordelen met zich mee, dat schrijft ook de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Zo is er sprake van meer hartaanvallen, meer verkeersongelukken, gezondheidsschade bij vooral jongeren en ouderen, koeien die minder melk geven en andere dieren die van slag zijn.

Lees hier alles over de voor- en nadelen van de winter- en zomertijd!

iStock
Meer
Lees meer...