Binnenkort draag je je anticonceptie als oorbel 

De Technologische Universiteit van Georgia ontwikkelt een eerste anticonceptiemiddel die je kan aanbrengen op je sieraden. Binnenkort zou het nemen van ‘de pil’ zo simpel kunnen zijn als het aandoen van een oorbel, vermelden ze op hun website. Veel vrouwen vergeten wel eens de pil te nemen en met deze nieuwe techniek zou het dat proces veel vergemakkelijken. De universiteit ziet het ook als een oplossing voor Ontwikkelingslanden. 

Goed nieuws! Binnenkort moeten al die vergeetkousen onder ons zich minder zorgen maken over de pil. De Technologische Universiteit van Georgia komt met een nieuwe uitvinding: de onderzoekers van de universiteit hebben namelijk een techniek ontwikkeld waarmee ze anticonceptieve hormonen toedienen via speciale pleisters die ze dan aanbrengen op sieraden zoals oorbellen, horloges en ringen. “Gezinsplanning voor vrouwen zou op een dag zo simpel kunnen zijn als het aandoen van een oorbel” ,vermelden ze op hun website.
De pleisters die de hormonen bevatten, plaatsen ze op het gebied van de juwelen die het meest in contact komen met de huid, zoals de achterkant van een oorbel of op de onderkant van een horloge.

Hier kan je zien hoe de anticonceptie pleisters op de sieraden plakken:

Het onthouden van het nemen van je anticonceptie als vrouw is niet altijd even simpel. Bij het correct gebruiken van de pil, zou minder dan een procent ongewenst zwanger geraken. Maar in de praktijk blijkt dat ongeveer negen op honderd vrouwen per jaar zwanger wordt terwijl ze de pil gebruiken. Dit doordat ze het vergeten, het gebruik van bepaalde medicatie of door na twee uur dat je de pil hebt ingenomen, over te geven. Vrouwen die de gewoonte hebben elke dag oorbellen in te doen of een horloge te dragen zouden via deze methode dus minder schrik moeten hebben om hun pil te vergeten.

“Hoe meer anticonceptiemogelijkheden er zijn, hoe waarschijnlijker het is dat er aan de individuele noden van vrouwen kan worden voldaan”, zegt Mark Prausnitz, professor chemie aan de Technologische Universiteit van Georgia.

Wat dan als je je sieraden uitdoet voor het slapengaan?

Volgens de studie daalde het niveau van anticonceptieve hormonen wel toen de pleisters ’s nachts werden verwijderd, maar doordat de sieraden heel de dag worden gedragen komen er voldoende hormonen in de bloedbanen waardoor je een betrouwbare vorm van anticonceptie krijgt. De anticonceptie-sieraden maken gebruik van een transdermale pleister-technologie. Een transdermale pleister is een plakker die je op de huid plakt en waar medicatie inzit, die medicatie wordt dan rechtstreeks door de bloedlijn opgenomen in het lichaam. Nicotinepleisters is een ander voorbeeld van transdermale pleister-technologie.

Hoewel er al anticonceptiepleisters bestaan, zouden degenen die op sieraden worden geplaatst, een stuk kleiner zijn, omdat de afmetingen van de sieraden die op juwelen worden getest ongeveer een vierkante centimeter bedragen. Al bestaande anticonceptiepleisters meten ongeveer vijf vierkante centimeter. De hormonale pleisters zou je dan wekelijks moeten vervangen.

Hier zie je hoe de pleisters op een oorbel worden geplakt:


Nog niet getest op mensen

Eerste testen tonen aan dat de anticonceptie-sieraden voldoende hoeveelheden hormoon bevatten om bescherming te bieden. Wel zijn de sieraden nog niet getest op mensen. Het doel van de nieuwe techniek is om ervoor te zorgen dat vrouwen de anticonceptie correcter en gemakkelijker kunnen opvolgen en dat de dosissen van de hormonen meer regelmatig zijn. Naast anticonceptiva, kan de techniek ook worden gebruikt voor het afleveren van andere geneesmiddelen via de huid. De professor en zijn collega’s, voerden het onderzoek uit door de contraceptieve sieraden eerst op dieren te testen. De wetenschappers testten de pleisters op oren van varkens, voordat ze werden getest op de huid van haarloze ratten. De onderzoekers plaatsten de pleisters zestien uur lang op de dieren, de laatste acht uur werden ze verwijdert, om zo een vrouw na te doen die haar sieraden uit doet voor ze naar bed gaat.

Anticonceptie in ontwikkelingslanden

Professor Mark Prausnitz van de Universiteit van Georgia ziet de anticonceptie juwelen niet enkel als mogelijke oplossing voor vrouwen in ontwikkelingslanden, maar ziet het aanslaan bij vrouwen wereldwijd. Voor vrouwen in ontwikkelingslanden is het nog altijd veel moeilijker om anticonceptie te verkrijgen en zijn er veel ongewenste zwangerschappen. Het abortuscijfer ligt in die landen dan ook veel hoger dan in het Westen. De professor vindt het dan ook een aantrekkelijke en behulpzame manier voor vrouwen om aan anticonceptie te doen.

Deze nieuwe techniek brengt vele nieuwe mogelijkheden, maar dan mag je natuurlijk wel je oorbellen niet vergeten in te doen.


Meer
door Redactie
Lees meer...