Bitcoin-diefstal zaak van nationaal belang in Venezuela: 23-jarige verduisterde naar verluidt 1 miljoen dollar in BTC

Een 23-jarige Venezolaan wordt gezocht door de politie nadat hij zijn eigen ontvoering heeft gefingeerd en temidden van de chaos het geld van zijn klanten zou hebben gestolen.

De Venezolaanse autoriteiten zijn op zoek naar een oplichter die ze ervan beschuldigen 23,66 Bitcoin (BTC) ter waarde van 1,15 miljoen dollar te hebben ontvreemd. Dat bericht de cryptonieuwssite Cointelegraph. Deze cryptomunten stonden op de rekeningen van zijn klanten, lokale investeerders, als financieel adviseur. De dief zou zijn slag geslagen hebben bij de simulatie van zijn eigen ontvoering.

Binance-rekeningen leeggehaald

Op 29 augustus gaf Douglas Rico, directeur van de Venezolaanse recherchedienst, een verklaring uit. Daarin werd gesteld dat de 23-jarige Andrés Jesús Dos Santos Hernández wordt gezocht door ’s lands grootste nationale politieagentschap op beschuldiging van het witwassen van geld en fraude.

De autoriteiten beweren dat Hernández de ontvoering in scène heeft gezet omdat, tijdens zijn verdwijning, de Binance-rekeningen van zijn klanten werden leeggehaald. Hernández zou “een ontvoering hebben gesimuleerd waarbij zijn ontvoerders hem zogezegd dwongen om via het Binance-platform (…) overschrijvingen naar verschillende digitale portefeuilles uit te voeren, waardoor alle crypto-activa in kwestie werden uitgeput.”

Crypto-hotspot

Venezuela heeft zich al geruime tijd ontpopt tot wereldwijde hotspot voor de adoptie van Bitcoin. De burgers van het land wenden zich tot crypto-activa om de chronische hyperinflatie, die het land het afgelopen decennium heeft geteisterd, te bekampen.

Voor Venezolanen zijn cryptomunten een middel om waarde op te slaan en toegang te krijgen tot internationale markten, maar ook een ruilmiddel om Amerikaanse dollars te verkrijgen.

De Venezolaanse regering wou overigens ook een graantje van de cryptohype meepikken: zij probeerde eerder gebruik van haar op de oliekoers gebaseerde cryptomunt, de Petro, verplicht te stellen. De munt kent echter niet bepaald een gretige afname bij de lokale bevolking.

(NS)

Meer
Lees meer...