Bitcoin stijgt naar het hoogste niveau in meer dan een maand tijd

De koers van Bitcoin (BCT), de grootste cryptomunt op de markt, heeft (opnieuw) de kaap van 22.000 dollar gerond. Het is al meer dan een maand geleden dat de digitale munt bijna 22.500 dollar waard was. Ook veel andere cryptomunten hebben momenteel de wind in de zeilen.

De cryptomarkt heeft het de afgelopen maanden zwaar te verduren gekregen. Er was dan ook heel wat paniek op de financiële markten door onder meer de hoge inflatie, de stijgende rentes, de oorlog in Oekraïne, en de recessievrees.

Bescheiden herstelbeweging

De digitale munten kregen dan ook nog eens af te rekenen met ineenstortende stablecoins en grote cryptobedrijven die de boeken neerleggen. Zo hebben onlangs het cryptohefboomfonds Three Arrows Capital en het cryptoleenplatform Celsius het faillissement aangevraagd. Het laatstgenoemde bedrijf had een gat van 2 miljard dollar in zijn balans.

Intussen lijkt het sentiment op de cryptomarkt te keren. Beleggers vinden opnieuw hun weg naar de crypto’s, met hogere koersen als resultaat. Zo was de BTC-koers maandagmiddag opnieuw gestegen tot bijna 22.500 dollar. Dat was het hoogste niveau sinds 16 juni. Intussen is de waarde lichtjes gezakt tot net iets meer dan 22.000 dollar.

Ook de andere grote crypto’s doen het goed. De waarde van Ethereum is de afgelopen 24 uur met 10 procent toegenomen, waardoor de koers nu schommelt rond 1.460 dollar. De cryptomunt Polygon won zelfs bijna 20 procent en is nu zo’n 0,9 dollar waard.

In het spoor van de aandelenmarkten

De groene koerstabellen zijn onder meer te danken aan de bescheiden herstelbeweging op de beurzen. Beleggers reageerden eind vorige week onder meer opgelucht op de berichten dat enkele Fed-bestuurders, waaronder Christopher Waller, de voorkeur geven aan een renteverhoging met 75 basispunten. Na de publicatie van het Amerikaanse inflatierapport zat de angst voor een verhoging met 100 basispunten er goed in. Het leven in de Verenigde Staten is namelijk 9,1 procent duurder geworden in juni. Dat was meer dan verwacht.

Voorst lijkt de angst dat de failliete cryptobedrijven andere ondernemingen uit de sector besmetten weg te ebben. “De meerderheid van de gedwongen verkopen lijkt achter de rug te zijn”, merkt David Moreno, onderzoeksanalist bij CryptoCompare, een site die onder meer de cryptokoersen volgt, op in een onderzoeksnota. Maar hij maakt er wel een belangrijke kanttekening bij: “Gezien de zeer negatieve prestaties in het tweede kwartaal is het niet verwonderlijk dat er nu sprake is van een kleine opluchtingsrally. Ik verwacht niet dat de cryptokoersen op korte termijn fors de hoogte zullen inschieten.”

(lb)

Meer
Lees meer...