Vandaag is ‘Blue Monday’, meest deprimerende dag van het jaar: waar komt dit vandaan?

Je hebt het misschien al gehoord, maar vandaag is het Blue Monday, misschien wel de minst leuke ‘feestdag’ van het jaar. Blue Monday staat namelijk bekend als “de meest deprimerende dag van het jaar”. Maar waar komt die feestdag eigenlijk vandaan en waarom valt die precies vandaag?

Het is vandaag de derde maandag van het jaar en die wordt traditioneel Blue Monday genoemd, ofwel “de meest deprimerende dag van het jaar”. Maar waar is dat eigenlijk op gebaseerd?

Blue Monday

Blue Monday werd geïntroduceerd door de Britse psycholoog Cliff Arnall in 2005. Hij stelde dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou het gevolg zijn van een samenloop van omstandigheden. In de eerste plaats is maandag sowieso de start van een nieuwe werkweek na het (te korte) weekend en zijn de dagen in januari nog steeds kort en donker. Daarnaast kan je rond deze tijd ontdekken dat je goede voornemens mislukken en lijken de vakanties nog eindeloos ver weg.

Met behulp van een ingewikkelde formule kon Arnall berekenen op welke maandag Blue Monday elk jaar valt. Algemeen wordt aangenomen dat de dag valt op de derde maandag van januari, maar dit is variabel. Zo valt Blue Monday dit jaar een weekje vroeger, op maandag 17 januari.

Kritiek

Arnall kreeg al meteen kritiek vanuit de academische wereld. In de eerste plaats werd er gedacht dat het ging om een reclamestunt, waaraan Arnall simpelweg z’n naam had verkocht. Dit kwam doordat er voor het eerst over Blue Monday geschreven werd in een persbericht dat opgesteld werd door een PR-bureau in opdracht van de reisorganisatie Sky Travel. De term werd daarbij gebruikt om mensen te overtuigen om een reis te boeken zodat ze de sombere dag kunnen vergeten.

Maar ook de formule wordt in vraag gesteld. Die gebruikt namelijk de volgende variabelen: het weer, schulden, het loon, hoeveel dagen Kerstmis geleden is, hoe goed mensen zich aan hun goede voornemens houden, het motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen. Veel van die variabelen zijn moeilijk in een cijfer uit te drukken waardoor de formule moeilijk te berekenen is. De universiteit van Cardiff, waar Arnall op het moment van de publicatie van het artikel aan de slag was, liet al officieel weten dat ze zich distantiëren van Arnall.

Meer
Lees meer...