BOB-campagne boekt recordresultaten: fors minder dronken bestuurders op de weg

BOB-campagne boekt recordresultaten: fors minder dronken bestuurders op de weg
Nabeel Syed via Unsplash

De jaarlijkse BOB-campagne heeft dit jaar een historisch laag percentage positieve alcoholtests opgeleverd. Met meer dan 600.000 geteste bestuurders en slechts 1,2 procent positieve resultaten, lijkt de sensibiliseringscampagne vruchten af te werpen. De daling is opvallend in vergelijking met vorige jaren en wijst op een positieve trend in verkeersveiligheid.

De winter BOB-campagne liep van 29 november 2024 tot 3 februari 2025 en zette een nieuw record neer met 605.759 uitgevoerde alcoholtests. Dat komt neer op gemiddeld 9.300 tests per dag, een stijging van maar liefst 30 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In totaal testten 7.360 chauffeurs positief, wat neerkomt op 1,2 procent van alle gecontroleerde bestuurders. Dit percentage lag in 2023 nog op 1,6 procent en in 2013 zelfs op 2,8 procent.

Striktere aanpak en maatschappelijke impact

In België ligt de wettelijke alcohollimiet op 0,5 promille. Opvallend is dat twee op de drie bestuurders die positief testten een promillage van 0,8 of hoger hadden, wat wijst op ernstige dronkenschap achter het stuur. Bovendien bleek één op de tien bestuurders die betrokken waren bij een ongeval positief te testen op alcoholgebruik.

Volgens het Vias Institute tonen de resultaten aan dat de campagne steeds meer effect sorteert. Bijna 99 procent van de bestuurders gaf aan zich bewust te zijn van de boodschap. De dalende trend in positieve tests is al enkele jaren merkbaar, maar de verhoogde media-aandacht eind 2024 – mede door enkele incidenten met bekende Vlamingen – kan dit jaar een extra impact hebben gehad.

Nieuwe maatregelen op komst

Met de 30ste verjaardag van de BOB-campagne in 2025 plant de overheid bijkomende maatregelen om rijden onder invloed verder terug te dringen. Zo worden strengere sancties ingevoerd, zoals een verplichte verschijning voor de rechter voor bestuurders die binnen drie jaar minstens twee keer positief testen. Daarnaast komt er een verplichte alcoholslot voor recidivisten en een uitgebreide database om herhaalde overtredingen beter te kunnen opvolgen.

Meer
12 uur geledendoor Redactie
Gisteren om 19 uurdoor Ulrike Vandamme
Gisteren om 15 uurdoor Ulrike Vandamme
Lees meer...
02:00