Luchtvaartmaatschappij Boeing heeft een filmpje gepubliceerd waarin het een nieuw revolutionair materiaal toont: microrasterwerk met een 3D-polymerenstructuur. Het is het lichtste materiaal ter wereld, en daarnaast ook nog eens verbazend sterk.
Het nieuwe materiaal werd ontwikkeld door Boeing in samenwerking met HRL Laboratories. In onderstaand filmpje legt Sophia Yang van dat lab uit dat het metaal eigenlijk voor 99,99 procent uit lucht bestaat. Ze vergelijkt het materiaal met menselijk bot: een gigantisch sterke buitenkant, maar bijna holle binnenkant, wat tot een open celstructuur leidt.
Het materiaal is vooral ontwikkeld voor gebruik in de lucht- en ruimtevaart. Het is namelijk niet alleen erg sterk, maar ook nog eens gigantisch licht. Meer zelfs, het is het lichtste materiaal ter wereld, en kan gewoon op een paardenbloem blijven liggen. In vergelijking met piepschuim is dit microraster nog eens honderd keer lichter. Als de onderzoekers erin slagen om het materiaal te gebruiken voor het interieur van vliegtuigen, dan zouden die een pak lichter en dus zuiniger worden.
Het revolutionaire materiaal kan ook een zware impact absorberen. Yang zegt dat het team de zogenoemde ei-uitdaging gebruikt om het materiaal te testen: je moet het zo ontwerpen dat je een ei van 25 verdiepingen hoog naar beneden kan werpen zonder dat het stuk gaat. Dat kan je nu ook doen door het eitje in te pakken in “een halve meter bubbeltjesplastic”, maar je hebt maar een beetje van dit materiaal nodig om hetzelfde resultaat te bekomen.