Botulisme-uitbraak in Frankrijk: Zelfgemaakte pesto blijkt de boosdoener

In Frankrijk zijn meerdere mensen ernstig ziek geworden door een uitbraak van botulisme. De oorzaak lijkt een populaire, zelfgemaakte pestosaus te zijn. De Franse gezondheidsautoriteiten waarschuwen voor de gevaren en roepen op tot waakzaamheid.

In Frankrijk zijn verschillende mensen opgenomen op de intensive care en revalidatieafdelingen met symptomen die wijzen op botulisme. Dit is een zeldzame, maar zeer ernstige vorm van voedselvergiftiging die het zenuwstelsel aantast en kan leiden tot verlamming. De patiënten hadden allen dezelfde maaltijd gegeten, waarin zelfgemaakte pesto was verwerkt. De autoriteiten vermoeden dat het gaat om een door voedsel overgedragen vorm van botulisme.

Wat is botulisme?

Botulisme wordt veroorzaakt door botulinetoxine, een krachtig gif dat vaak in verband wordt gebracht met slecht bewaarde voedingsmiddelen. De eerste symptomen kunnen variëren van dubbelzien en spraakproblemen tot slik- en stemstoornissen. Daarnaast kunnen zwakte in de gezichtsspieren en hangende oogleden optreden, gevolgd door een progressieve, symmetrische verlamming. Snelle medische interventie is cruciaal, omdat de ziekte fataal kan zijn zonder behandeling.

De besmette pestosaus werd verkocht onder het merk “Ô petits oignons” en was verkrijgbaar op verschillende evenementen en beurzen in het departement Indre-et-Loire. Franse gezondheidsinstanties hebben monsters van het voedsel verzameld en opgestuurd naar het Institut Pasteur in Parijs voor verder onderzoek. De analyse moet uitwijzen of de saus inderdaad de bron van het botulinetoxine is.

Waarschuwing voor de bevolking

De Franse gezondheidsautoriteiten roepen de bevolking op om extra waakzaam te zijn. Iedereen die producten van het merk “Ô petits oignons” heeft gekocht, wordt aangeraden deze niet te consumeren. Daarnaast wordt iedereen die symptomen van botulisme ervaart, zoals slikproblemen, spierzwakte of dubbelzien, verzocht onmiddellijk medische hulp in te schakelen.

Meer
Lees meer...