Vlaanderen en Turkije dreigen in een diplomatieke rel terecht te komen. Want de Turkse ambassade haalt uit en beweert dat “Vlaams minister-president Geert Bourgeois steun aan terroristen moet aanpakken”. Maar die reageert even fel: “Het is volstrekt onaanvaardbaar dat de Turkse ambassade de Vlaamse regering en de minister-president de les spelt.”
De Turkse overheid gaat vol op het gaspedaal staan na de mislukte coup in Turkije, om elke vorm van weerstand aan te pakken. Daarbij wordt de Gülen-beweging (lees ook: Wie is Gülen, de aartsvijand van Erdogan) systematisch geviseerd: zij zitten volgens het regime van Turkse president Recep Erdogan achter de coup en zijn niets minder dan “terroristen”. En daarbij geldt volgens Erdogan en co een beetje de boutade die George W. Bush ooit gebruikte: “If you’re not with me, you’re against me…”
De Turkse ambassade in België mengt zich nu uitdrukkelijk in het debat in ons land. De afgelopen dagen liep in de Turkse gemeenschap de spanning tussen aanhangers van Erdogan en van Gülen stevig op. In de krant Gazet van Antwerpen haalt Veysel Filiz, de woordvoerder van de ambassade in Brussel, fel uit naar de Vlaamse regering. “Gülen heeft goede banden met de Vlaamse overheid en met minister-president Geert Bourgeois, jawel. Het is die door Gülen geleide beweging die de poging tot staatsgreep deed vorige vrijdag. Het zijn terroristen, zonder meer, net als IS en de PKK”, zegt de woordvoerder.
“Al die zogenaamde socioculturele verenigingen, scholen en ondernemingen vormen een netwerk dat dient om geld in te zamelen voor de beweging. Wie die steunt, steunt rechtstreeks het terrorisme.” Veysel dringt op de voorpagina van de krant aan op een onderzoek naar de geldstromen bij de Gülen-beweging en verwante organisaties in Vlaanderen. “Dan zal blijken dat zij ‘paravents‘ zijn, schermen waarachter de terreurorganisatie schuilgaat.”
Bourgeois laat die uitspraak niet zomaar passeren. “Hier gelden onze wetten en principes van de rechtsstaat. Beschuldigingen dat de Vlaamse regering terroristische organisaties zou steunen neem ik niet. Dit is te gek voor woorden. Als iemand bewijzen heeft van onwettige daden, kan hij klacht indienen bij het onafhankelijke gerecht.”
Bourgeois gaat de Turkse ambassade contacteren om “zijn ongenoegen te laten blijken”. Het komt er simpelweg op neer dat ze zich niet mogen moeien met wat de Vlaamse regering wel of niet doet: “Het verdrag van Wenen inzake diplomatieke relaties uit 1961 bepaalt heel duidelijk dat diplomaten zich afzijdig moeten houden van “binnenlandse aangelegenheden”. Het is daarom volstrekt onaanvaardbaar dat een ambassademedewerker de Vlaamse regering en de minister-president de les spelt.
Met name dus de uitspraken van Filiz zijn in het verkeerde keelgat geschoten. Bourgeois verwijst daarbij zelfs expliciet naar het bewuste artikel 41 van het Verdrag van Wenen, dat de Turkse ambassade heeft geschonden: “Ongeacht hun voorrechten en immuniteiten is het die plicht van alle personen die deze voorrechten en immuniteiten genieten de wetten en regelingen van de ontvangende staat te eerbiedigen.”