Business AM-journalisten Wouter Verschelden en Emmanuel Vanbrussel onthullen in het nieuwe boek Bpost Hold-up het waanzinnige verhaal van de miljarden overheidsgeld dat naar Bpost vloeide, en wat daarbij allemaal achter de schermen gebeurde. In het interview achter het boek gaan beiden dieper in op de totstandkoming van deze reconstructie.
Beluister hier het eerste deel van het interview met Wouter Verschelden en Emmanuel Vanbrussel:
- Verschelden legt uit: “Op een gegeven moment hebben Emmanuel en ik de stap genomen om van het verhaal een boek te maken. Dan begin je erin te graven en begin je pas echt met het journalistieke werk. Dit hadden we eigenlijk niet verwacht. Er kwam veel meer naar boven dan waar we eigenlijk initieel mee begonnen waren.”
- “We hebben de tijdsperiode 2013 tot 2023 genomen, omdat dat ook het parcours van het krantencontract is waar het hele boek over gaat. De recente gebeurtenissen zijn mede te verklaren door wat er eerder gebeurd is, sinds 2013″, vertelt Vanbrussel.
- Verschelden: “Emmanuel en ik zijn heel complementair. Hij is economisch journalist en volgt het verhaal vanuit een meer zakelijk standpunt. Ik ben puur een politiek journalist en die twee werelden komen samen in het boek. Bpost is de hoofdrolspeler in het verhaal, maar alle figuren daarrond, zowel economisch als de politieke wereld, zijn daarmee vervlochten. En de mediawereld speelt daar ook een rol in, omdat de rode draad in het verhaal dat fameuze krantencontract is.”
Een drive
- “Bijna alle hoofdrolspelers in Bpost Hold-up hebben van ons de vraag gekregen of ze wilden meewerken. Onderschat nooit dat er een soort drive is bij mensen om toch hun versie te vertellen van wat er gebeurd is. Omdat iedereen ook wel beseft dat het over iets ernstigs gaat”, verklaart Verschelden.
- “Het gaat vooral over malversaties met belastinggeld. Het is geld van ons allemaal. En het gaat niet om kleine bedragen. Het gaat over honderden miljoenen euro’s per jaar die op een oneigenlijke manier zijn gebruikt. Dat was voor mij de belangrijkste reden om het boek te schrijven”, zegt Vanbrussel.
- Verschelden: “Het is een onderwerp wat onderbelicht is in de media, omdat het over het krantencontract gaat, omdat de mediaspelers betrokken partij zijn. We volgen het al zo lang, we zetten er al lang onze tanden in. We voeren soms een eenzame strijd. Het is goed dat we die tien jaar eens samenvatten.”
(nd)