Brexit-deadline van 31 oktober nu wellicht onhaalbaar: Johnson legt bal in EU-kamp

De Britse premier Boris Johnson wou het Brits parlement gisteren laten stemmen over een wetsvoorstel waarin zijn brexit-deal vastgelegd moest worden, maar de parlementsleden gingen niet akkoord met de snelheid waarmee de nieuwe wet goedgekeurd moest worden. Een zware klap voor Johnson, want hij wou donderdag alles op parlementair vlak in orde brengen voor een brexit op 31 oktober. De kans dat hij die deadline nog haalt, is nu bijzonder klein.

Een meerderheid van de parlementsleden in het Britse Lagerhuis stemde gisteren voor de wetgeving, waarin de brexit-deal van Boris Johnson verwerkt zit. De Britse premier kon echter niet genoeg steun vinden om zijn Withdrawal Agreement Bill in drie dagen tijd te laten omzetten in wetgeving. 

Voor de stemming waarschuwde Johnson nog dat het tot nieuwe verkiezingen zou komen als het parlement tegen zijn haastige tijdschema zou stemmen. Hij waarschuwde ook dat het halen van de brexit-deadline op 31 oktober zeer lastig zou worden.

Toch vonden veel leden van de oppositie de drie dagen om 110 pagina’s aan wetteksten te bestuderen veel te kort. Gisteravond kregen ze de documenten van Johnson voor het eerst te zien.

31 oktober wellicht niet meer haalbaar

epa

Johnson is er echter als de dood voor om aan de EU uitstel te vragen voor de brexit. Eén van zijn belangrijkste beloften als premier van het land, was om het VK voor 31 oktober 2019 uit de EU te krijgen. Johnson zei na de stemming aan onder meer de Britse krant The Guardian dat hij zijn best blijft doen om de brexit toch voor die datum rond te krijgen. De premier gaf dit keer wel toe dat het ‘nee’ van het parlement voor veel nieuwe onzekerheid zorgt.

“Ik zal nu met de EU-landen spreken over hun intenties”, reageerde Johnson. “Daarbij blijft onze overtuiging overeind: we willen geen uitstel. En we gaan ons nog intenser inspannen als het gaat om de voorbereidingen op een no-deal-brexit.”

Bal in EU-kamp

Met het ‘nee’ van het Britse parlement van gisteren lijkt een no-deal-brexit dus onvermijdelijk, als er niet opnieuw gepraat wordt met de EU. Johnson zegt zijn brexit-wetgeving, met de deal die hij onderhandelde met de EU, “op pauze” te zetten tot de 27 EU-lidstaten een besluit hebben genomen. Daarmee legt hij dus de bal in het kamp van de EU.

epa

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, schrijft alvast op Twitter dat hij de EU-landen zal adviseren om de Britten uitstel te verlenen. Dat is op zich geen grote verrassing, want ook onder de EU-onderhandelaars is niemand in feite te vinden voor een no-deal-brexit. Hoe lang het uitstel zal zijn dat de EU zou verlenen, valt nog af te wachten. Johnson zei gisteren nog dat het niet te vinden is voor een “lang” uitstel tot bijvoorbeeld 31 januari 2020. Ook Frankrijk wil de brexit graag zo snel mogelijk afronden. Zo zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian pas nog geen aanleiding te zien voor verder uitstel voor het VK. Hij wil snel duidelijkheid van de Britten over wat nu de plannen zijn.

Meer
Lees meer...