Brits parlement stemt opnieuw alle alternatieven weg

Het Britse parlement heeft opnieuw alle alternatieven voor de brexitplannen van Theresa May weggestemd. Er lagen vier voorstellen op tafel, maar net zoals vorige week werden ze dus allemaal afgekeurd. Het voorstel waarbij een algemene douane-unie met de EU zou worden gevormd, kwam maar enkele stemmen tekort om aangenomen te worden. Premier Theresa May lijkt nu opnieuw aan zet.

Er werd deze avond net zoals vorige week opnieuw gedebatteerd in het Britse parlement over mogelijke alternatieven voor de brexitplannen van Theresa May. Vorige week hield speaker John Bercow nog de helft van de zestien voorstellen over voor stemming. Alle acht werden ze toen weggestemd. Deze keer lagen er na de debatten nog vier voorstellen op tafel.

Douane-unie

Motie C werd vorige weekal maar nipt weggestemd en werd daarom vandaag opnieuw naar voor geschoven. Met motie C zou het parlement de regering oproepen om een permanente en een alles omvattende douane-unie met de EU op te nemen in de brexitplannen. Daardoor zouden controles aan de Ierse grens, een van de grootste struikelpunten in de brexitdiscussie, dus niet meer nodig zijn. Minpunt aan deze motie is dat Groot-Brittannië wel geen eigen handelsakkoorden zou kunnen sluiten. De motie werd vorige week al bijna aangenomen en ook nu scheelde het niet veel. Met 273 stemmen voor en 276 stemmen tegen maken slechts enkele stemmen het verschil tussen afkeuring en goedkeuring.

Motie D wordt ook wel Common Market 2.0 genoemd. Deze motie stelt dat het VK in de douane-unie zou moeten blijven en ook in de interne markt. Daardoor gaat het dus rechtstreeks in tegen de plannen die premier May altijd naar voren heeft geschoven. In deze motie blijft er ook een vrij verkeer van personen tussen het VK en de Europese Unie en zal het VK ook blijven bijdragen aan de Europese begroting. Een brexit dus waarbij het VK toch een groot onderdeel van de Europese Unie zou blijven. Met 261 stemmen voor en 282 tegen werd ook motie D nipt afgekeurd.

epa

Referendum

Motie E spreekt dan weer van een nieuw referendum. Volgens dit voorstel zou er bij het bereiken van een deal, wat die deal dan ook is, altijd een referendum moeten gehouden worden. Daarbij zou het volk dan de keuze krijgen tussen de bekomen deal en in de EU blijven. Het zou het volk dus een mogelijkheid geven om uiteindelijk toch voor een verlengd verblijf in de EU te stemmen. Ook deze motie werd weggestemd, met 292 stemmen tegen en 280 voor. Die 280 stemmen voor de motie maakt het meteen wel de motie waar het meeste steun voor was, net zoals vorige week trouwens, maar dus ook grote tegenstand.

Motie G werd vooral op tafel gelegd om een no-deal brexit tegen te houden. Het is een soort twist op een voorstel dat ook vorige week al werd geopperd. Het stuurt aan op een verlenging van het uitstel. Maar als de EU daar niet mee zou instemmen, zou er opnieuw een stemming volgen. Het Britse parlement zou dan kunnen stemmen voor een no-deal brexit of het schrappen van Artikel 50, en dus het terugdraaien van de brexit. Motie G kreeg 292 tegenstemmen en slechts 191 stemmen voor.

epa

Druk weer op May

Alle vier de alternatieven werden dus weggestemd, en dat was het teken voor het conservatieve parlementslid Nick Boles om op te stappen. Hij nam het woord in het parlement en zei er een compromis te hebben gezocht maar daarin te zijn gefaald. “Ik heb gefaald, eigenlijk omdat mijn partij weigert om een compromis te zoeken. Ik betreur daarom te moeten aankondigen dat ik niet langer voor deze partij kan zetelen.”

Het Britse parlement nam vorige week het heft in eigen handen maar is dus voor een tweede keer niet tot een besluit kunnen komen. Daarmee komt de druk opnieuw bij premier Theresa May te liggen, die naar alle waarschijnlijkheid voor een vierde keer haar akkoord zal voorleggen voor stemming. Dat zal deze week nog gebeuren, maar de kans lijkt klein dat ze deze keer wel kan overtuigen. De kans bestaat ook dat May op de top van de Europese Unie op 10 april zal vragen voor een tweede uitstel. Wordt daar niet naar gevraagd of weigert de EU dat uitstel goed te keuren, is het VK gedwongen de EU op 12 april zonder deal te verlaten.

Meer
door Redactie
Lees meer...