Gigantische brug in Amerikaanse stad Baltimore stort in na aanvaring door vrachtschip

In Baltimore in de Amerikaanse staat Maryland is de Francis Scott Key Bridge, een van de langste in zijn soort, ingestort. Dat gebeurde nadat er een containerschip tegen een van de pijlers voer. Meerdere personen zijn nog steeds vermist.

Het ongeval gebeurde met het containerschip Dali, een negen jaar oud vrachtschip dat in Singapore geregistreerd is. Hoe de aanvaring precies is kunnen gebeuren wordt nog onderzocht, maar er zijn meerdere aanwijzingen dat het containerschip kort ervoor in de problemen kwam. Op video’s is te zien dat de lichten van de Dali meermaals aan en uit gaan. Bovendien stuurde het schip een noodsignaal uit. Daarnaast zou de Dali als poging om af te remmen ook zijn anker hebben uitgeworpen.

Zes vermisten

Dat alle mocht niet helpen, want rond 1.30 uur lokale tijd voer het vrachtschip tegen een van de pijlers van de Francis Scott Key Bridge. Deze brug is met een totale lengte meer dan 2,6 kilometer een van de langste van zijn soort. Na de aanvaring stort de brug meteen zo goed als volledig in.

Op het moment van die instorting waren er acht mensen op de brug. Twee van hen zijn al gered uit het water, dat met temperaturen net onder het vriespunt ijskoud is. Zes anderen zijn nog vermist. Dat het aantal mensen op de brug zo laag is, komt door het uitgezonden noodsignaal. Medewerkers van de Francis Scott Key Bridge sloten daardoor meteen een deel van de brug af, waardoor er veel minder voertuigen op waren dan gewoonlijk.

Economische ramp

Naast de menselijke tol is het instorten van de Francis Scott Key Bridge ook een zware economische aderlating. Zo zorgt de schade er momenteel voor dat de haven van Baltimore tijdelijk onbereikbaar is. Het bouwen van een nieuwe brug zou dan weer minstens twee jaar duren en een gigantische kost met zich meebrengen.

Meer
Lees meer...