De PS zit opnieuw midden in een schandaal. Deze keer draait het rond de vzw Samusocial, een daklozenorganisatie die leeft van giften, maar waar de PS-top in Brussel het beleid voert en blijkbaar zelf gretig langs de kassa passeert. Zowel de burgemeester Yvan Mayeur (PS) als OCMW-voorzitter Pascale Peraïta vergaderden op papier tientallen keren en verdienden zo bakken geld aan zitpenningen. Mayeur weigert toelichting te geven.
De ellende is nog niet voorbij voor de PS van Elio Di Rupo. Nadat Wallonië stijl achterover viel van het schandaal rond Publifin, waar tientallen politici betaald werden voor spookvergaderingen die nooit plaatsvonden, is het nu de beurt aan Brussel.
Het schandaal draait rond Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). De RTBF onthulde dat die als bestuurder bij daklozenorganisatie Samusocial zichzelf wel erg veel zitpenningen geeft, net als gedelegeerd bestuurder Pascale Peraïta (PS), die ook OCMW-voorzitster is in de hoofdstad. In 2015 zou voor 56.000 euro aan vergoedingen zijn uitgekeerd aan vier bestuurders, waaronder Mayeur en Peraïta.
Het strafste van al: het geld van Samusocial kwam van donaties, van mensen en organisaties die de armen en daklozen in Brussel wilden steunen. Maar forse bedragen vloeiden dus naar de vier aan de top. Mayeur zou in 2016 voor 16.800 euro bruto en in 2015 voor 18.900 euro bruto hebben gekregen aan zitpenningen.
Op zich zag de betaling er onschuldig uit: slechts 140 euro per vergadering kregen de vier. Alleen, ze kwamen op papier tot tien keer per maand samen om de vzw in goede banen te leiden. Zelfs in de zomermaanden vergaderden ze blijkbaar gretig door. Op z’n minst verdacht, maar voorlopig weigert Mayeur elke uitleg over de bedragen of de al dan niet fictieve vergaderingen.
Peraïta: 200.000 euro per jaar verdienen aan belastingsgeld en ondertussen een sociale woning krijgen
Peraïta zette intussen een stap opzij als gedelegeerd bestuurder van Samusocial. Ook Mayeur nam al eerder ontslag uit de vzw. Maar Peraïta blijft wel doodleuk in de raad van bestuur zetelen. En het lijkt erop alsof er niets verandert aan het beleid om grote bedragen uit te keren aan zichzelf. Plus daar geen transparantie over te geven.
Vraag is of die aanpak van Mayeur vol te houden is. Hij staat heel zwaar onder druk en sleurt z’n partij de PS verder de dieperik in, door opnieuw een schandaalsfeer te creëren. Bovendien is z’n rechterhand Peraïta niet onbesproken. In 2013 nam ze al eens ontslag als directrice toen uitlekte dat ze meer dan 200.000 euro per jaar verdiende en tegelijk in een sociale woning van de Stad Brussel woonde. Ze werd opgevist als OCMW-voorzitster in Brussel en keerde zo terug als gedelegeerd bestuurder.
De oppositie reageert zeer fel op de zaak in Brussel. Groen en Ecolo eisen het ontslag van Mayeur, net als N-VA. Oppositiepartijen CD&V, N-VA en DéFI hebben allemaal grote vragen bij de gang van zaken. Ze eisen volledige transparantie de vergoedingen. Waar kwamen ze vandaan? En hoeveel vergaderingen waren er? En waren Mayeur en Peraïta daar echt 10 keer per maand?
Mayeur zelf weigerde te antwoorden, Peraïta nam het woord, maar bleef bijzonder vaag. Het valt echter te betwijfelen of dit schandaal zomaar vanzelf weg gaat.