De sp.a ligt in ruzie met de PS over Brussel. Met slaande deuren verlieten ze het overleg, om daarna niet meer uitgenodigd te worden in een nieuwe coalitie. Ook Open Vld kreeg de volle laag: zij zouden als enige Vlaamse partij wél met de PS willen in zee gaan. Maar sp.a deed wel, samen met zowat alle Brusselse partijen, mee met duur betaalde mandaten in een vzw van de stad. Ex-schepen Ans Persoons kreeg haar functie als bestuurder bij een Brusselse vzw 13.440 euro per jaar. Overigens een praktijk die door alle Brusselse partijen aanvaard is.
“Een bende laffe boeren”, noemde sp.a-voorzitter John Crombez het optreden van PS, maar ook MR en Open Vld. Die beslisten vrijdag om alleen verder te doen, nadat sp.a-schepen Ans Persoons woest op een crisisvergadering over Brussels stad was weggelopen. Daarop belden de PS, MR en Open Vld de sp.a niet meer en maakten ze met z’n drieën een nieuwe coalitie. Yvan Mayeur, die in opspraak was geraakt, werd vervangen door een andere PS’er, Philippe Close.
Heel de toestand draait rond het schandaal ‘Samu Social’. Die vzw dient om de daklozen in Brussel op te vangen en leeft van giften. Yvan Mayeur en z’n rechterhand, Pascale Peraïta, maakten het bestuur uit van die vzw en betaalden zichzelf royaal voor die job: elk zo’n 17.000 euro per jaar aan zitpenningen. Daarvoor deden ze op papier maar liefst 10 vergaderingen per maand, waarvoor Mayeur en Peraïta elk 1.400 euro netto kregen elke maand.
De druk op Mayeur was maximaal nadat verschillende partijen, inclusief zijn eigen partij (PS), zijn ontslag eisten. Coalitiepartner sp.a wilde maximaal afstand nemen van de PS. Zo haalde Pascal Smet, hun Brussels minister hard uit en eiste hij het ontslag van Mayeur. “Moreel totaal laakbaar gedrag”, had de Brusselse sp.a-kopman gezegd. Mayeur nam uiteindelijk ontslag en Close volgde hem op. Tijdens die switch verdween ook Ans Persoons uit de coalitie, waarop sp.a dus bijzonder zwaar uithaalde.
Een vzw waar Close en Mayeur ook opduiken als bestuurder
Maar nu lijkt het toch dat de Brusselse sp.a-schepen Persoons gretig meedeed met de PS en hun systeem om de eigen mensen stevig te laten bijverdienen met allerlei baantjes. Want uit de mandatenlijst van sp.a, die op de site van de Vlaamse socialisten staat, blijkt zwart op wit dat Persoons liefst 13.440 euro per jaar verdient als bestuurder bij de vzw Internationale Jaarbeurs van Brussel.
Een wel erg forse vergoeding voor een vzw die op de Heizel de uitbating doet van een jaarbeurs. En wie duiken overigens nog op in dat bestuur? Juist, Yvan Mayeur (PS) én Philippe Close (PS). Overigens laat heel de Brusselse politiek zich stevig betalen door die vzw, die de Heyselpaleizen uitbaat. Want ook Open Vld zit met Dirk De Smedt, de voormalige kabinetschef van Guy Vanhengel (Open Vld), in het bestuur. “Alle partijen zijn vertegenwoordigd daar, ook de oppositie met cdH en Ecolo. Dus je mag niet zomaar zeggen dat enkel sp.a hier meedeed. Het gaat bovendien om een serieuze opdracht, en geen schijnvergaderingen. Er wordt daar hard gewerkt”, zo zegt de woordvoerdster van de sp.a.
“We komen één keer per maand samen om zowel het nieuwe woonproject op de Heizel als Neo te bespreken. Dat zijn intensieve vergaderingen die je moet voorbereiden. Dat is een heel transparante structuur, waar iedereen inzit, ook oppositie. En inderdaad, die vergaderingen worden vergoed, 800 euro bruto per maand. Maar die info is niet nieuw”, zo reageert ex-schepen Persoons zelf. Als schepen in Brussel verdiende ze zo’n 3.500 euro.
Persoons boos op Open Vld: “Ze liegen over wat donderdagavond gezegd is.”
Donderdagavond kwam het tot een breuk tussen de socialistische partijen. Want Persoons stapte boos op. Ze liet aan de pers duidelijk verstaan dat ze niet kon aanvaarden dat Mayeur opnieuw schepen zou worden. Open Vld, die ook op die vergadering was, ontkent in alle talen dat zoiets maar op tafel lag. “Sorry, maar de Vlaamse liberalen liegen daar gewoon zwart op wit over. Voor de vergadering is dat afgechekt en daaruit bleek heel duidelijk, dat het plan van Mayeur was om terug te keren”, zo zegt Persoons. Ze verliet uiteindelijk de vergadering om nooit meer terug te komen, ook niet in de coalitie.
De sp.a is tot nu toe altijd veel feller en harder geweest om mogelijks misbruik of verrijking meteen aan te pakken. In Gent moest Tom Balthazar meteen opstappen als sp.a-kopman, enkel omdat z’n naam genoemd werd in het Publipart-schandaal. En in Brussel gebeurde dus hetzelfde: Persoons verdwijnt, maar ook de sp.a. De PS en sp.a leven nu op voet van oorlog. Dat op zich is opmerkelijk, want de sp.a heeft de traditie om op PS-lijsten te staan en zo verkozenen te halen, met een overwegend Franstalig kiespubliek.