Burgemeesters willen straatverlichting dempen, maar Fluvius waarschuwt

De grootste energievreter van het land is de openbare verlichting. Dat blijkt uit de gemeentelijke energiefacturen die Radio2 kon inkijken.

Voor het onderzoek stelde Radio2 de vraag aan alle burgemeesters van Vlaanderen en Brussel of ze de straatverlichting deze winter zouden willen inkorten. 123 van de 134 ondervraagde burgemeesters gaf aan voorstander te zijn.

Grote besparingen

De energiecrisis weegt niet enkel zwaar door bij gezinnen, ook grootverbruikers zien de bomen door het bos niet meer. Gemeenten zien hun facturen alsmaar meer stijgen, waardoor vroeg of laat wellicht verder actie zal worden genomen.

Het inkorten van straatverlichting staat daarbij op één. Het resultaat daarvan zou volgens Geertrui Van de Velde (cd&v), burgemeester van Lede, wel eens groot kunnen zijn: “Zodra de straatverlichting volledig zal kunnen worden gedoofd, zal dit ongeveer 120.000 euro per jaar opleveren voor onze gemeente”, raamt hij in de Radio2-bevraging.

Dat bedrag zou bij grotere gemeenten, logischerwijs, hoger liggen. De gemeente Lennik voorspelt 180.000 euro te kunnen besparen, terwijl Deinze spreekt van ruim 400.000 euro. 

Ledlampen to the rescue

Enkele gemeenten bleven alvast niet bij de pakken zitten; Bonheiden, Ham, Lievegem, Schelle, Vleteren, Voeren en Zwalm. Zij grepen de energiecrisis bij de hoorns en besloten de straatverlichting te vervangen door ledlampen. Die verbruiken namelijk een pak minder én gaan langer mee. Iets waar ze al langer mee bezig waren, maar de laatste tijd in een versnelling hoger hebben gezet.

“Brecht heeft op die manier al 256.000 euro bespaard”, zegt Daan De Veuster (cd&v), eerste schepen in Brecht in de bevraging. “Zelfs met de huidige tarieven levert het ons per jaar 210.000 euro op”, klinkt het.

Voor heel Vlaanderen zou het dimmen van de openbare verlichting tussen 23u en 5u zo’n 50 miljoen euro besparen. Dat blijkt uit analyse door cd&v-parlementsleden Brecht Warnez en Robrecht Bothuyne. Maar netbeheerder Fluvius waarschuwt: “Een afschakelplan op maat van elke woonkern of buurt zal tijd en geld kosten.”

1 op de 3 lantaarns in het straatbeeld is intussen uitgerust met ledlampen. Volgens het Vlaamse regeerakkoord zou dat tegen 2030 voltallig moeten zijn.

(ns)

Meer
Lees meer...