Twee nieuwe pilletjes per dag nemen, twaalf weken aan een stuk, da’s alles wat de deelnemers aan een medisch experiment over astma moesten doen om van hun puffer af te komen. Hebben we die binnenkort dan niet meer nodig? Dat hangt af van patiënt tot patiënt, maar dat de pil revolutionair is, da’s wél zeker.
Het risico op een astma-aanval halveren, da’s wat de nieuwe pil van farmagigant Novartis belooft. Fevipiprant heet het nieuwe middel, en de eerste testen op mensen zijn net achter de rug. De resultaten zijn “erg veelbelovend”, zegt Chris Brightling, de longarts die de testen leidde. De 61 proefpersonen konden na twaalf weken met het pilletje hun puffer achterwege laten.
Als de pillen bij ons op de markt zouden komen, zou dat een immens verschil kunnen maken voor de 900.000 astmapatiënten in België. Vooral voor de jongste kinderen is de switch van een puffer naar een pil revolutionair. “Zo’n inhaler is voor kinderen jonger dan 4 jaar niet makkelijk toe te dienen. Daarnaast bevat de pil ook geen cortisone, wat wel in kleine dosissen in puffers voorkomt.” Dat zegt Belgische longarts Bart Lambrecht aan Het Nieuwsblad.
Nieuwe ontstekingsremmer
Lambrecht acht de kans vrij groot dat de medicatie ook naar België komt. Als Fevipiprant ook door de volgende testfases heenkomt, zou het namelijk het eerste medicijn zijn dat prostaglandine onderdrukt. Da’s de hormoonachtige stof in je lijf die ontstekingen veroorzaakt. Astma is een ziekte waarbij de luchtwegen ontsteken. Dit nieuwe medicijn zou het eerste zijn dat die hormoonachtige stoffen aanpakt.
De puffer zal waarschijnlijk niet meteen verdwijnen, zegt Lambrecht nog. “Die is nog steeds zeer efficiënt. Bij ons wordt het wellicht toegevoegd aan een bestaande behandeling, vooral voor patiënten die een zware vorm van astma hebben.”