Het faillissement van een winkelketen kan klanten met cadeaubonnen in onzekerheid achterlaten. Dat is nu ook het geval voor klanten van interieurketen Casa, die deze week het faillissement aanvroeg. Maar kunnen die cadeaubonnen nog gebruikt worden, bijvoorbeeld bij een eventuele uitverkoop?
Casa, dat in België 63 winkels telt, heeft officieel het faillissement aangevraagd. Hierdoor dreigen 544 jobs verloren te gaan.
Onmiddellijk nadat het nieuws aan de vakbonden werd meegedeeld, gingen de winkels op slot. Ook de webshop is niet langer actief. Wie de website van Casa bezoekt, krijgt een melding te zien waarin de situatie wordt uitgelegd. “De curator die aangesteld wordt, zal de komende weken beslissen of de winkel of webshop al dan niet opnieuw opengaat in het kader van het faillissementsdossier en wat er met uw reeds betaalde bestellingen zal gebeuren”, laat de keten weten.
Wat met cadeaubonnen?
Voor klanten met een cadeaubon is er weinig goed nieuws. De kans dat deze nog aanvaard worden, is bijzonder klein. Indien de winkels tijdelijk heropenen om de overgebleven stock te verkopen, zal de curator vooral proberen om zoveel mogelijk geld in te zamelen om schuldeisers te vergoeden. Cadeaubonnen vertegenwoordigen in die context een schuld en worden daarom zelden nog aanvaard.
Toch zijn er uitzonderingen. Zo gebeurde het bij het faillissement van schoenenketen Brantano dat de cadeaubonnen nog een beperkte tijd geldig bleven tijdens de uitverkoop. Maar dat is eerder uitzonderlijk dan de regel.
Wat kan je doen als klant?
Wie nog een cadeaubon van Casa heeft, kan een vordering als niet-bevoorrechte schuldeiser indienen bij de curator. Dit betekent dat je officieel aangeeft dat je nog geld tegoed hebt. De kans dat je effectief een terugbetaling krijgt, is echter klein. Eerst moeten de bevoorrechte schuldeisers, zoals de belastingdienst en de sociale zekerheid, worden vergoed. Pas daarna wordt het resterende geld verdeeld onder de overige schuldeisers, waaronder klanten met een cadeaubon.
Voor wie een vordering wil indienen, biedt het contactcenter van de FOD Economie hulp. Je kan hen bereiken op het nummer 0800 120 33 voor informatie over de te volgen procedure en voor standaardbrieven die je kan gebruiken.
Ook opgebouwde kortingen verdwijnen
Niet alleen cadeaubonnen, maar ook opgebouwde kortingen via een klantenkaart gaan meestal verloren bij een faillissement. Wie bijvoorbeeld punten gespaard heeft voor kortingen of gratis producten, kan er doorgaans geen aanspraak meer op maken.