Caio Giulio Cesare Mussolini, achterkleinzoon van Benito Mussolini, stelt zich kandidaat voor extreemrechts

Caio Giulio Cesare Mussolini, achterkleinzoon van Benito Mussolini, stelt zich kandidaat voor extreemrechts

Caio Giulio Cesare Mussolini stelt zich officieel kandidaat voor de Europese verkiezingen in mei dit jaar. De achterkleinzoon van Benito ‘Il Duce’ Mussolini kan verkozen worden voor de extreemrechtse Italiaanse partij Fratelli d’Italia (Fdi).

Een nieuw gezicht krijgen door een oude naam te gebruiken. Dat is wat de extreemrechtse Italiaanse partij Fratelli d’Italia (Fdi) probeert. De partij stelde namelijk een nieuwe kandidaat voor de Europese verkiezingen in mei voor: Caio Giulio Cesare Mussolini. Ja, de man heet echt Julius Caesar. En ja, hij is de achterkleinzoon van de fascistische dictator Benito ‘Il Duce Mussolini.

Aankondiging

De officiële aankondiging van zijn kandidatuur verzorgde Caio Giulio Cesare Mussolini zelf. Hij gaf een interview aan de London Times. De Fdi stelde haar nieuwste kandidaat ook voor. In een video op sociale media zien we de partijvoorzitster Giorgia Meloni en Caio Mussolini. Wat ze zeggen is niet echt speciaal, maar wat wel de aandacht trekt is de locatie die ze gekozen hebben voor hun filmpje.

De twee staan voor het Palazzo della Civiltà Italiana, oftewel het Paleis van de Italiaanse Beschaving. Het gebouw is al bijna een eeuw oud en wordt ook wel de Colosseo Quadrato (het Vierkant Colosseum) genoemd. Nog steeds weinig speciaals, maar – nu komt het – het gebouw was een idee van Benito Mussolini. Hij richtte het op voor de Wereldtentoonstelling van 1942 om het fascisme in de wereld voor te stellen.

Mussolini (en vooral de Italianen die tegen hem en zijn fascisme waren) was deels verantwoordelijk voor de populariteit van dit bekende lied.

Over Il Duce

“Hij heeft veel goede dingen gedaan, maar ook een paar fouten gemaakt”, zei Caio in het interview met de London Times over zijn overgrootvader. Benito Mussolini was namelijk een inspiratie voor Adolf Hitler en het was ook zijn idee om de Italianen bij de Tweede Wereldoorlog te betrekken. En dat wordt hem nog steeds heel kwalijk genomen in het land. Caio verdedigt zijn overgrootvader, ook al weet hij dat het niet Benito’s beste zet geweest was. “Tony Blair heeft ook het Verenigd Koninkrijk bij de oorlog in Irak betrokken en dat was gewoon crimineel. Maar hij wordt daar niet nog elke dag over aangevallen.”

Met zijn politieke ideeën herdenkt Caio Mussolini voor een deel de controversiële erfenis van zijn overgrootvader. Hij koos voor de Fdi omdat die tegen de Europese Unie is en ervoor ijveren om de soevereiniteit terug te nemen. En dat is volgens Mussolini de enige manier om “het land en de familie te beschermen”. Hij stelt zich de vraag waarom overheden zoveel geld geven aan migranten, want op die manier blijft er niets meer over om pensioenen uit te betalen of te verhogen.

De populistische regering in Italië voert een heel streng migratiebeleid. Zo mochten de vluchtelingen aan boord van deze reddingsboot het land niet binnen.

De erfenis van Mussolini

Caio Giulio Cesare Mussolini steekt zijn afkeer van het beleid van sociale media niet onder stoelen of banken. Zo werd zijn Facebook-profiel geblokkeerd, enkel omdat zijn familienaam Mussolini is. De man zegt zelf helemaal niets verkeerd gedaan te hebben, en noemt zichzelf de enige persoon die gediscrimineerd wordt door deze actie.

Benito Mussolini is nog steeds een moeilijk onderwerp in Italië en echt verrassend is dat niet. Toch zijn ze in bepaalde hoeken van het land niet helemaal negatief over hem. Hij heeft veel gemoderniseerd en veel mensen zijn dat ook niet vergeten. Die – positieve – erfenis heeft ook positieve gevolgen voor de familie Mussolini. Zo zijn de kleindochter (Rachele) en stiefzus (Alessandra) van Benito Mussolini al actief in de Italiaanse politiek.

Twitter/FratellidItalia

Gesponsorde artikelen