Cannabis zou wel eens eerste plant kunnen zijn geweest die de mens teelde, blijkt nu

In een nieuwe studie claimt een groep biologen en andere wetenschappers dat mensen al ongeveer 12.000 jaar geleden cannabis begonnen te kweken. De studie is niet alleen opvallend omdat ze het gebruik van cannabis dateert en situeert, maar omdat ze ingaat tegen de gebruikelijke veronderstelling dat vroege mensen planten in eerste instantie domesticeerden voor voedsel.

Waarom is dit belangrijk?

De suggestie dat de mensheid al in het begin erg bezig was met het telen van planten voor vezels en zelfs als bedwelmende middel doet de vraag rijzen wat de prioriteiten waren van deze neolithische samenlevingen.

Veel botanici geloven dat de cannabis sativa-plant voor het eerst werd gedomesticeerd in Centraal-Azië. Maar een nieuwe studie die in het tijdschrift Science Advances is gepubliceerd, suggereert dat het wellicht Oost-Azië was en dat alle bestaande stammen van de plant afkomstig zijn uit een “voorouderlijke genenpool”, vertegenwoordigd door wilde en gecultiveerde variëteiten die tegenwoordig in China groeien.

Andere prioriteiten?

De auteurs van het onderzoek ontdekten dat de plant een “voornamelijk multifunctioneel gewas” was dat ongeveer 12.000 jaar geleden tijdens de vroege neolithische periode werd gekweekt, waarschijnlijk voor de vezels en voor medicinaal gebruik. Boeren begonnen de plant ongeveer 4.000 jaar geleden specifiek te kweken vanwege zijn geestverruimende eigenschappen, toen cannabis zich naar Europa en het Midden-Oosten begon te verspreiden, volgens de auteurs van de studie.

De studie is niet alleen opvallend omdat ze het gebruik van cannabis dateert en situeert, maar omdat ze ingaat tegen de gebruikelijke veronderstelling dat vroege mensen planten in eerste instantie domesticeerden voor voedsel. De suggestie dat ze al in het begin erg bezig waren met vezels en zelfs met bedwelmende middelen is interessant. Het doet de vraag rijzen wat de prioriteiten waren van deze neolithische samenlevingen.

Oostelijk deel van Centraal-Azië

Een onderzoek uit 2016 door andere wetenschappers stelde dat de vroegste gegevens over cannabis voornamelijk uit China en Japan kwamen, maar de meeste botanici geloven dat de plant waarschijnlijk voor het eerst werd gedomesticeerd in het oostelijke deel van Centraal-Azië, waar wilde variëteiten van de plant wijdverbreid zijn.

Genetische sequencing voor de pas verschenen studie suggereert effectief dat de soort een “enkele domesticatie-oorsprong” heeft in Oost-Azië. Door genetische monsters van de plant te sequencen, ontdekten ze dat de soort hoogstwaarschijnlijk werd gedomesticeerd in de vroege neolithische periode. Hun conclusie wordt ondersteund door aardewerk en ander archeologisch bewijs uit dezelfde periode dat werd ontdekt in het huidige China, Japan en Taiwan.

(bzg)

Lees ook: Wanneer en waarom begon de mens met drugs en alcohol?

Lees ook: Wereldbevolking door lockdowns toch niet tot massale alcoholconsumptie gedreven

Meer
Lees meer...