CAPTCHA-tests: bots zijn veel beter dan mensen in het bewijzen dat ze geen robots zijn

Voor het eerst geïntroduceerd in de begindagen van het internet, hebben CAPTCHA-tests als doel mensen die een website bezoeken te onderscheiden van geautomatiseerde (mogelijk kwaadwillende) programma’s. Zijn deze tests op zijn minst vervelend, dan blijken ze nu ook ineffectief te zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De vooruitgang van kunstmatige intelligentie (AI) zorgt voor evenveel zorgen als hoop. Een van die zorgen is dat AI wordt gebruikt door kwaadwillenden. Want het is duidelijk dat de huidige verdedigingsmiddelen verouderd zijn.

In het nieuws: een studie bekritiseert de effectiviteit van CAPTCHA-tests.

  • Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Californië in Irvine toont aan dat robots beter en sneller zijn dan mensen in het oplossen van CAPTCHA-tests.

Bijna 100% slagingspercentage voor bots

Flashback. CAPTCHA-tests (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) kunnen de vorm aannemen van vervormde teksten om over te typen, specifieke afbeeldingen om te identificeren of puzzels om op te lossen. Dit moet bewijzen dat je geen robot bent. Ze worden vaak gevraagd wanneer je een opmerking wil plaatsen of je wil registreren op een site.

De studie: welke methode, welke resultaten?

  • Voor deze studie hebben de onderzoekers 1.400 mensen uit alle lagen van de bevolking samengebracht. Ze vroegen hen om tien CAPTCHA-tests op te lossen van de populairste websites op het web.
  • Vervolgens werden robots gevraagd dezelfde tests te doorlopen.
  • Eindresultaat: de bots waren bijna altijd nauwkeuriger en sneller in het oplossen van de tests.
    • Voor tests met vervormde tekst bijvoorbeeld, losten de bots de tests bijna 100% van de tijd in minder dan een seconde op, terwijl het slagingspercentage voor mensen slechts 50-84% was met een oplostijd tussen de 9 en 15,3 seconden.
    • Voor zaken die in andere afbeeldingen moesten worden herkend, behaalden bots een slagingspercentage van 85%, tegenover 81% voor mensen. En ook hier waren ze enkele seconden sneller.

Conclusie: ineffectieve tests

  • Volgens de auteurs van de studie zijn de huidige CAPTCHA-tests niet langer aangepast aan de vaardigheden van kunstmatige intelligentie. Er zou moeten worden nagedacht over nieuwe technieken om onderscheid te maken tussen een mens en een computer.
  • Een oplossing zou bestaan uit een achtergrondanalyse van de activiteit van de internetgebruiker op de website. Dit wordt al enkele jaren onderzocht door Google onder de naam reCAPTCHA. Enkele van de geanalyseerde gegevens zijn muisbewegingen of de tijd die op een pagina wordt doorgebracht. Het bedrijf uit Mountain View zegt te blijven werken om de dienst te verbeteren. (ddw)
Meer
Lees meer...