Al enkele jaren wordt pangasius, één van de populairste vissoorten in de supermarkt, aan de schandpaal genageld. Carrefour België heeft daarom besloten geen pangasius meer te verkopen, zowel in de versafdeling als in de diepvries. De waarheid achter deze gekweekte vis is helemaal niet zo rooskleurig als je zou denken. Niet lang geleden bleek overigens nog dat ook de pangasius die in België wordt verkocht een zeer hoog percentage bacteriën bevat.
Een grote supermarkt die een populaire vis besluit te verbannen, dat is toch een belangrijk signaal. Eind 2015 bleek dat pangasius in België, die vooral uit Vietnam wordt ingevoerd, een groot aantal bacteriën bevat, net niet te veel om nog binnen de toegelaten normen te vallen. Volgens Carrefour was er niks mis met de kwaliteit van de pangasius die hier verkocht werd, maar nemen ze de beslissing vooral door de impact die het kweken van de vis op het milieu heeft. Ze bieden “smakelijke alternatieven” aan, zoals “baarsfilet, claressefilet en koolvis”. Zolang de voorraad strekt zal je nog wel pangasius in het vriesvak bij Carrefour kunnen vinden, stelt de keten in Het Laatste Nieuws.
Je hoort wel vaker onrustwekkende verhalen over pangasius, maar wat is de waarheid achter deze vis nu precies? Voor de oorsprong ervan moeten we naar de Mekong-rivierdelta. Zo’n 90 procent van de pangasius is uit deze streek afkomstig. Voor landen zoals Vietnam is het een economisch succesverhaal geweest. In 1995 produceerden ze zo’n 10.000 ton per jaar, maar in zo’n tien jaar overschreed de productie meer dan een miljoen ton per jaar. Eerst waren de Amerikanen er serieus op verlekkerd, maar na een tijdje werd Europa zowat de grootste afnemer.
Zwaar vervuild water
De kwaliteit is echter nooit de reden geweest waarom pangasius zo grootschalig werd gekweekt en verspreid. De vis kan namelijk zuurstof uit de lucht halen, en daardoor is de kwaliteit van het water niet zo belangrijk. Je zal ze daarom op een korte oppervlakte dichtbij elkaar zien zwemmen in een kwekerij. Dat de vis in vuil water kan overleven is mooi meegenomen voor de Mekong-delta, want de rivieren behoren er tot de meest vervuilde ter wereld. De hoeveelheid arseen ligt er tot acht keer hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig acht. En er zitten nog meer kankerverwekkende stoffen in het water.
Het is iets wat weinig mensen weten wanneer ze een pangasiusfilet op hun bord krijgen. En dan hebben we het nog niet over de antibiotica en andere geneesmiddelen gehad die de kwekers aan pangasius toedienen. Het voedsel dat aan de vissen wordt gegeven bestaat uit vismeel en beenderen, afkomstig uit Zuid-Amerika. Vrouwelijke vissen krijgen voorts hormonen, zodat ze sneller groeien, maar dat gebeurt heel ongereguleerd. Hiervoor zouden ze gedehydrateerde urine van zwangere vrouwtjes gebruiken.
Pangasius heeft dus al een hele tijd geen goede naam meer. Toen minister Hilde Crevits (CD&V) in 2013 haaar steun verleende aan de bouw van een importcentrum voor pangasius in Zeebrugge kwam er dan ook felle kritiek op. Als andere supermarkten de beslissing van Carrefour volgen, lijkt het laatste uur van de pangasius op ons bord geslagen.