800.000 gedupeerden zijn er voor Arco, de financiële tak van het vroegere ACW. Die massa aan stemmen zorgde er ooit voor dat ze de belofte kregen op compensatie voor verloren gegane beleggingen. CD&V nam daarbij het voortouw, maar dreigt nu met een kater achter te blijven. Want binnen de huidige coalitie kan niets meer: een oplossing in het dossier is verder weg dan ooit.
“Gegokt en verloren”, zo lijken N-VA en Open Vld wel te communiceren ten opzichte van CD&V. Want afgelopen zondag zaten de voorzitters samen in een groot debat op de Zevende Dag. En daarbij waren zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten bijzonder pessimistisch over Arco.
Die coöperatieve met 800.000 coöperanten ging, als grote aandeelhouder, samen met de bank Dexia in 2008 in de bankencrisis overkop. De regering van premier Yves Leterme (CD&V) beloofde onder druk van CD&V dat die belegging ‘gegarandeerd’ was, dat de staat de eerste 100.000 euro zou terugbetalen. Maar dat botste op allerlei bezwaren: er bleef in het faillissement bijzonder weinig achter, en bovendien keurde Europa zo’n compensatie niet goed. Waarom immers wel voor deze beleggers en niet voor anderen?
Een ‘oplossing’ sleept al tien jaar aan: vijf regeringen gingen erover
CD&V sleept het dossier ondertussen bijna tien jaar mee: zij beloofden dat ze het dossier zouden regelen. Regering na regering zou dat gebeuren, over die Van Rompuy I, Leterme II, Di Rupo I en nu ook de huidige coalitie, waar de ploeg “een oplossing voor Arco” in het regeerakkoord opnam.
Zo’n oplossing leek ook in de maak. Het geld, maximum zo’n 600 miljoen euro, zou uit drie verschillende potjes komen. Twee derde moest van Belfius komen: de ‘goede bank’ die uit de puinhoop van Dexia werd gered. En één derde zou van Beweging.net en de Belgische staat komen.
Maar die oplossing lijkt verdampt. De staat viel ondertussen af, Europa wil het niet. En Belfius was dé oplossing, maar dan zou de bank, die nu 100 procent eigendom is van de staat, naar de beurs moeten gebracht worden. Die plannen lagen klaar, maar het bleef bikkelen om de juiste bedragen. N-VA en Open Vld drongen er in het voorjaar op aan om Belfius toch maar naar de beurs te brengen, ook al zou er geen volle 400 miljoen voor Arco-spaarders zijn. Maar Kris Peeters, CD&V-vicepremier, weigerde. Een compromis kon premier Charles Michel (MR) niet maken, en Belfius ging niet naar de beurs.
“Van de Belfius-beurswaarde is al 600 miljoen verdampt”
Nu doen zowel N-VA als Open Vld de deur dicht. Want het beursklimaat is veel slechter geworden: de regering zou veel minder krijgen als het Belfius nu een deel verkoopt. “We gingen een deel van Belfius op de markt zetten, van die beurswaarde is al 600 miljoen verdampt”, zo gaf N-VA-voorzitter De Wever fijntjes mee. “Men zal vroeg of laat moeten toegeven dat het geld gewoon weg is. Ik ben zelf Arco-spaarder, maar ik reken er niet meer op.”
En ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten strooide zout in de wonde. “We zouden een oplossing uitwerken, maar wat we ook afgesproken hebben, is dat die oplossing de juridische toets moet doorstaan. En dat die groen licht krijgt van Europa. Ik heb nog niet gezien hoe je dat kan doen zonder ook andere aandeelhouders te benadelen.”
Voor CD&V dreigt nu een kater. Want zij hebben zich altijd het lot van de Arco-spaarders aangetrokken, én oplossingen beloofd. Maar Peeters kreeg het dossier niet voor mekaar, en CD&V-voorzitter Wouter Beke moet het nu gaan uitleggen. “In de regeringsonderhandelingen stond dat we met een bemiddelingsvoorstel zouden komen, ter waarde van 600 miljoen, om toch een stuk vergoeding te hebben. Dat is wat er op tafel ligt”, zo stelde hij.
Beke en Peeters gaan het moeten uitleggen
Vervelend voor CD&V is dat de oplossing moet mee uitgewerkt worden door de minister van Financiën. Maar die post zit bij N-VA, en de christendemocraten hebben de laatste jaren nu niet bepaald hartelijke relaties met minister van Financiën Johan Van Overtveldt uitgebouwd. De technische uitwerking van het Arco-dossier had dus van Peeters moeten komen, die binnen zijn partij het dossier naar zich trok. Maar de vicepremier krijgt het niet rond.
Toch wil Beke nog niet opgeven. Hij lijkt erop te spelen dat Belfius alsnog naar de beurs gaat. “De bank is gekocht voor vier miljard euro en is nu het dubbele waard. Als de Arco-regeling rond is, zal die nog meer waard zijn. Dat betaalt zichzelf terug.” Beke doelt daarmee op de financiële compensatie die Belfius aan de Arco-spaarders zou betalen, waardoor meteen elke claim vanuit het Dexia-verleden zou vervallen. Maar intern schat men bij Belfius dat dergelijke claim maximum 100 miljoen euro moet kosten, geen 400 miljoen.
Vandaag lijkt het momentum voor een Arco-oplossing helemaal weg: een beursgang zou veel minder opleveren. Plus: zullen de coalitiepartners N-VA en Open Vld de christendemocraten nog iets gunnen? Waarom zouden ze dat doen, nu de electorale koorts helemaal is losgebarsten. Op Radio 1 reageerde de advocaat van de gedupeerden Geert Lenssens al. “Dit doet denken aan een liedje van Wim Sonneveld: ‘Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd’. Als de politiek er zich niet mee had bemoeid, hadden we misschien al lang een oplossing.” CD&V dreigt met een serieuze kater te blijven zitten.