China laat geen gras groeien over de uitrol van de digitale yuan. Na verschillende proefprojecten wil het Aziatische land tijdens de Olympische Winterspelen in 2022 de rest van de wereld kennis laten maken met zijn digitale munt.
Li Bo, vicegouverneur van de People’s Bank of China (PBOC), heeft tijdens een door CNBC gemodereerd panelgesprek gezegd dat China tijdens de Olympische Winterspelen in 2022 de buitenlandse atleten en bezoekers de mogelijkheid wil bieden om te betalen met de digitale yuan, ook wel e-CNY genoemd.
Verschillende proefprojecten
China is al sinds 2014 bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale munt. In het recente verleden heeft het land al verschillende proefprojecten op poten gezet in uiteenlopende regio’s, waaronder Shenzhen en Suzhou. In februari heeft de PBOC zelfs 1,5 miljoen dollar (10 miljoen yuan) verdeeld onder 50.000 deelnemers.
Bo heeft tijdens het panelgesprek gezegd dat er in de nabije toekomst nog meer projecten op til zijn. “We zullen nog meer scenario’s bedenken om de munt te testen in verschillende steden”, zegt de vicegouverneur. Hij voegde eraan toe dat er nog geen tijdschema is voor een landelijke invoering van de digitale yuan, maar dat de PBOC de reikwijdte van haar proefprojecten moet vergroten en de technologische infrastructuur die de digitale munt ondersteunt, moet “versterken”.
De e-CNY is bedoeld om contant geld en munten in omloop te vervangen en cashloze betalingen in China te stimuleren. Het is geen cryptomunt en dus ook niet ontworpen zoals bitcoin.
Internationale handel
Bo heeft ook gezegd dat het niet de bedoeling is dat de digitale yuan de dollar naar de kroon steekt als ’s werelds reservevaluta. Tot op heden wordt het merendeel van de internationale handel betaald in Amerikaanse dollar. “De focus ligt op het gebruik van de digitale munt in eigen land”, stelt de vicegouverneur. “Het is niet de bedoeling om de dollar of een andere munteenheid te vervangen.”
Volgens Bo wil China met de digitale munt mensen de kans geven om te kiezen welke internationale munt ze gebruiken. “We willen in de eerste plaats internationale handel en investeringen vergemakkelijken”, meldt de topman.
De PBOC werkt wel samen met andere landen, waaronder Thailand, de Verenigde Arabische Emiraten en China’s eigen speciale administratieve regio Hongkong, om na te gaan in welke mate de e-CNY kan ingezet worden bij internationale handel. “We willen eerst een zeer solide binnenlandse e-CNY creëren en een gezond ecosysteem opbouwen. Tegelijkertijd werken we samen met onze internationale partners. Hopelijk, op lange termijn, hebben we ook een grensoverschrijdende oplossing klaar”, klonk het bij Bo.
(jvdh)