Terwijl Europa zijn import van Russisch aardgas in sneltempo afbouwt, verhoogt China net zijn capaciteit om het vrijgekomen aardgas op te kopen.
China importeerde vorig jaar meer dan dubbel zoveel Russisch aardgas als in 2021
Waarom is dit belangrijk?
De Europese Unie wil de Russische economie hard raken. Een van de grootste inkomsten van Rusland zijn die uit de export van aardgas. Europa, Ruslands grootste voormalige afzetmarkt, klopte aan bij andere leveranciers, waardoor het land genoodzaakt was andere kopers te vinden voor het goedje. China, de tweede grootste economie ter wereld, profiteerde hiervan.In het nieuws: China voerde in 2022 meer dan de dubbele hoeveelheid vloeibaar aardgas in uit Rusland dan het jaar ervoor.
- Kyodo News meldt dat er ongeveer 2,6 keer meer gas via pijplijnen China binnenstroomde ter waarde van 3,98 miljard dollar. De import van LNG via treinen of schepen sprong met 2,4 keer meer tot 6,75 miljard dollar. Veel daarvan vloeide echter ook opnieuw door naar Europa.
- Niet alleen gas, maar ook de import van ruwe olie groeide met 8,3 procent. China kocht ook meer steenkool op van Rusland. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne spendeerde China al meer dan 70 miljard dollar aan Russische energieproducten.
- Rusland voerde vooral meer uit dankzij de opening van een nieuwe gascentrale in Oost-Siberië van het Irkutsk Oil Company (INK). Dat maakt van het land nu de grootste uitvoerder, in plaats van Saoedi-Arabië. Er wordt trouwens ook nog gewerkt aan een pijpleiding tussen Rusland en China dat vanaf 2025 in gebruik zou worden genomen.
- In december 2022 voerden de G7, de EU en Australië nog een prijsplafond in op Russische olie om de Russische oorlogskas te treffen. Sindsdien vloeit bijna alle ruwe olie opgepompt uit de Arctische zone haast exclusief naar Azië.
(ns)