China krijgt sinds vorige week te maken met de ergste overstromingen die het land in 70 jaar gezien heeft. In de provincie Sichuan staat het waterpeil zo hoog dat het de voeten van een enorm Boeddhabeeld bereikt heeft.
Het is sinds de jaren 1940 geleden dat het beeld nog eens de kans kreeg om te pootjebaden. Ook toen kreeg de regio te maken met extreme regenval.
Yangtze
Het beeld is maar liefst 71 meter hoog en staat op de lijst van Unesco-werelderfgoed. De enorme sculptuur werd rond de achtste eeuw uit een rotswand gehouwen en is het grootste Boeddhabeeld ter wereld.
Het standbeeld staat in de stad Leshan, waar het normaal uittorent boven de plek waar de Dadu- en Min Yiangrivieren samenstromen. Die laatste is een zijrivier van de Yangtze. De grote Boeddha is een populaire attractie tijdens cruises.
Volgens het staatspersagentschap Xinhua is er een lokaal gezegde dat zegt dat als de voeten van de Boeddha nat worden, het nabijgelegen Chengdu ook zal overstromen in de nabije toekomst. De industriestad Chengdu telt zo’n 16 miljoen inwoners.
Extreme regenval
Door de ernstige regenval moesten al meer dan 100.000 mensen in veiligheid worden gebracht. Volgens de Chinese staatsmedia waren zo’n 180 toeristen het beeld aan het bezichtigen op het moment dat het waterpeil plotseling steeg. Ook zij moesten gered worden.
De vooruitzichten zijn overigens erg slecht. Het ziet er naar uit dat de extreme regenval niet meteen zal stoppen. De provincie Sichuan riep al de noodtoestand uit.