China levert geweren en ander militair materiaal aan Rusland

Uit douanegegevens zou af te leiden zijn dat China via Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten oorlogsmateriaal verscheepte naar Rusland.

Waarom is dit belangrijk?

China beweert een neutrale positie te hanteren in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Het Westen waarschuwde China al om Rusland, de agressor, geen wapens of ondersteunend militair materiaal te sturen. De Aziatische grootmacht heeft een ‘partnerschap zonder limieten’ met Rusland, maar beweerde tot nu toe dat het nog geen oorlogsmateriaal aan Rusland heeft geleverd.

In het nieuws: Het was nieuwssite Politico die inzage kreeg in de douane-documenten. Scheepvaartbedrijven wisselen douanegegevens uit over hun ladingen.

  • De data is afkomstig van ImportGenius, een aggregator van douanegegevens. In de data zou er sprake zijn van diverse scheepsladingen tussen juni en december 2022 dat oorlogsmateriaal bevat.
    • Het zou gaan om 1000 geweren, lichaamsbescherming en onderdelen voor drones.
  • China North Industries Group Corportation Limited, een van China’s grootste staatsbedrijven inzake defensiecontracten, zou de geweren verscheept hebben aan het Russische bedrijf Tekhrim dat ook zaken voert met het Russische leger en de overheid.
  • Verder zouden er twaalf verschepingen van componenten voor drones hebben plaatsgevonden, alsook 12 ton aan Chinese lichaamsbescherming zoals kogelwerende vesten. De handel zou gebeurd zijn via Turkije in het najaar van 2022.
  • De data wees niet uit of China effectief de oorlogsinspanningen van Rusland wil ondersteunen, maar wel dat het gaat om apparatuur en uitrustingen die ook commercieel gebruik kennen. Dat neemt niet weg dat ze ook inzetbaar zijn op het slagveld.

Drones

  • Eind februari waren er al geruchten dat de Chinese dronefabrikant Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology drones zou gaan leveren die in staat waren om raketkoppen te dragen. Het bedrijf had destijds ontkend dat ze dat van plan was.
  • Da-Jiang Innovations Science & Technology, beter gekend als DJI, stuurde ook via de Verenigde Arabische Emiraten onderdelen van drones – zoals batterijen en camera’s – naar een Russische verdeler.
  • Rusland zou al bij diverse landen, waaronder China, gevraagd hebben om extra militaire middelen. Het land zou in nood zitten om het leger te voorzien van broodnodig militair materiaal om de invasie in Oekraïne te kunnen verderzetten.

(fjc)

Meer
Lees meer...