Chinese anti-COVID-protesten breiden zich uit naar andere steden

In verschillende grote Chinese steden werd afgelopen weekend betoogd tegen de strenge COVID-maatregelen. De Chinese Communistische Partij en president Xi Jinping werden daarbij gehekeld door de betogende menigte.

Waarom is dit belangrijk?

China is een van de enige landen ter wereld dat nog steeds een harde lockdown hanteert voor COVID-besmettingen, dik tegen de zin van de inwoners ondertussen. Eén besmetting is genoeg om een volledig appartementsblok af te sluiten, bij verschillende gevallen gaan hele wijken of zelfs steden op slot.

In het nieuws: In verschillende grote steden, waaronder Shanghai en hoofdstad Beijing, vonden hevige protesten plaats.

  • Uit Shanghai werden beelden verspreid van zware protesten, gevolgd door massale arrestaties door de ordetroepen. De betogers richtten zich niet enkel tegen de zware COVID-regels in het stad, ook het regime in Beijing moest eraan geloven. “Weg met de Communistische Partij, weg met Xi Jinping” was een veelgebruikte leuze die gescandeerd werd.
  • In de stad werd ook BBC-journalist Ed Lawrence hardhandig gearresteerd. Op beelden is te zien hoe de politie hem hardhandig aanpakte en sloeg en stampte tijdens de arrestatie. Een reden daarvoor werd niet gegeven, en Lawrence werd enkele uren later zonder een verklaring vrijgelaten.
  • Ook in andere grote Chinese steden vonden betogingen plaats; in Wuhan, Lanzhou en hoofdstad Beijing kwam een grote massa burgers de straten op. De meeste betogingen verliepen vredevol, maar her en der werd het toch wat heter. De betogers scandeerden “We willen geen COVID-testen, we willen vrijheid”, terwijl ze witte onbeschreven papieren de lucht in staken, een symbool voor de protesten.

De start: De protesten begonnen in de Foxconn-fabriek in Zhengzhou en Urumqi, de hoofdstad van de westelijke provincie Xinjiang.

  • In de Foxconn-fabriek, waar de iPhone wordt gemaakt, moeten werknemers 24/7 blijven. Dit leidde al tot opstand, zeker aangezien ze soms een slaapzaal moesten delen met positief geteste collega’s.
  • De echte lont in het kruit van de protesten zondag was een zware brand in een appartementsgebouw in Urumqi, eerder vorige week. Daar vielen donderdag tien doden en negen gewonden. Op beelden valt te zien dat de brandweer door COVID-maatregelen wordt vertraagd of verhinderd.
  • Als gevolg trok de bevolking van de stad vrijdag en zaterdag de straten op, ze protesteerden onder meer tegenover een overheidsgebouw. Ook braken sommigen door de lockdown-dranghekken, en gingen op de vuist met overheidsfunctionarissen.

(lb)

Meer
Lees meer...