De Chinese maanlander zal een gebied verkennen waar nog geen eerdere missies zijn geweest.
De Chinese onbemande maanlander Chang’e 5 heeft op dinsdag 1 december een veilige landing gemaakt. De vijfde telg uit de ruimtefamilie zette de pootjes neer het Oceanus Porcellarum, dat is een gebied op de verre kant van de maan.
Uniek
Chang’e 5 zal er enkele boringen uitvoeren en dan enkele kilo’s maangrond meenemen naar het aardoppervlak. Daar kan dan onderzoek naar gebeuren. De Chinese maanmissie is uniek in die zin dat ze een stuk grond verkent waar nog geen eerder onderzoek naar gedaan is.
De sonde zal ook vrij diep boren: tot twee meter diep. Gezien de locatie van de boring, komen we zo hopelijk veel meer te weten over de geschiedenis en de evolutie van de maan.
Hoe dat ruimtestof zal verdeeld worden, is nog niet duidelijk. Om maangrond te verkrijgen van NASA, bestaat een geijkte procedure. U stelt een aanvraag op en stuurt die naar het Amerikaanse ruimteagentschap, die u vervolgens al dan niet een staal opsturen. Er is ook voldoende maangrond: er kwam al ruim 380 kilo mee naar de aarde.
Chinees onderzoek eerst
Maar deze twee heel kostbare kilo’s zullen eerst aan Chinese onderzoekers worden gegeven. Nadien is er eventueel nog ruimte voor buitenlands onderzoek. Sowieso zullen ook de Amerikanen een kijkje willen nemen. Zij hebben namelijk het ambitieuze plan om in 2024 nogmaals enkele astronauten voet aan grond te laten zetten.
Het is sinds 1976 geleden dat er grond van de maan wordt meegenomen naar de aarde. De laatste bemande maanvlucht vond plaats op 14 december 1972. Toen spendeerde Gene Cernan op 3 dagen tijd zowat 22 uur op het maanoppervlak.