Waarom duiken er overal in Europa Chinese politiebureaus op?

Er zouden in Europa zeker 26 Chinese politiebureaus zijn die geëmigreerde Chinezen proberen te overtuigen om huiswaarts te keren.

Het was de Irish Times die vorige zondag een volledig artikel wijdde aan de volgende vraag: Waarom bevindt er zich een Chinees politiebureau op de hippe Capel Street in Dublin? Het kantoor, genesteld tussen twee Aziatische restaurants, heet het Fuzhou Overseas Police Service Station.  

Fuzhou is de hoofdplaats van de Chinese provincie Fujian, een streek waar traditioneel heel wat mensen migreren naar het buitenland. Er wonen in de metropolis net geen 8 miljoen mensen. Het politiebureau in Ierland werd initieel geopend door veiligheidsdiensten in Fuzhou om Chinezen in het buitenland te helpen met allerlei bureaucratische zaken, zoals het vernieuwen van rijbewijzen, kon de Ierse krant achterhalen.

Volgens de politie van Fuzhou zouden er ondertussen al 30 buitenlandse politiebureaus geopend zijn in 21, vooral westerse, landen. Europa zou er zeker 26 tellen. In België zou er voorlopig geen Chinees politiebureau gevonden zijn. Volgens een rapport van Safeguard Defenders zouden er echter al 54 van deze bureaus bestaan in zeker 30 landen en op 5 continenten. Naast Fuzhou zou ook het district Qintian vestigingen aanhouden en zouden zeker 10 Chinese provincies toestemmingen hebben gekregen van Peking om eigen bureaus te openen.

Verdachten onder druk zetten via familie en vrienden in China

Mensenrechtenactivisten vrezen echter dat dergelijke politiebureaus worden gebruikt om Chinese gemeenschappen in het buitenland te beïnvloeden en te controleren vanuit China. Volgens het rapport van Safeguard Defenders dienen de bureaus een “sinister en volkomen illegaal doel”. De politie in China zou via deze vestigingen geëmigreerde Chinezen willen overtuigen om terug naar hun thuisland te keren, klinkt het.

Chinezen die zich schuldig maken aan misdaden, zoals internetfraude, zouden benaderd worden door vrijwilligers van de buitenlandse politiebureaus. Vervolgens zouden ze soms wekenlang “overtuigd” worden om naar China te keren voor vervolging.

China zou liever geen uitleveringsprocedures voor criminelen willen opstarten in westerse landen omdat dit proces te complex zou zijn. Daarom wil de politie liever vrienden gebruiken om mensen te contacteren en te overtuigen. Daarbij zouden volgens Safeguard Defenders geregeld familieleden en vrienden in China gechanteerd worden om druk te zetten op de persoon in kwestie. Zo zouden familieleden het moeilijker krijgen om werk of een school voor hun kinderen te vinden in China wanneer de verdachte niet wil meewerken.

De vraag is dan of de Chinese politie deze tactiek zal inzetten om kritische Chinezen in het buitenland onder druk te zetten om naar China te gaan en voor de rechter te verschijnen. Zo geldt de Hongkongse Nationale Veiligheidswet, die ontworpen is om de vrijheid van meningsuiting in de metropool aan banden te leggen, niet alleen in het Chinese territorium, maar voor iedereen over de hele wereld.

“Geen Chinese politieagenten, alleen vrijwilligers”

Veiligheidsdiensten in Ierland zijn op de hoogte van de aanwezigheid van het politiebureau in Dublin. Het is echter onduidelijk voor de Ierse politie hoe het precies moet omgaan met deze situatie en of de bureaus illegaal zijn of niet. “Het is een beetje nieuw om eerlijk te zijn. Tenslotte zijn er geen Chinese politieagenten in het bureau, alleen vrijwilligers”, zegt een anonieme bron binnen de Ierse veiligheidsdiensten aan de Irish Times.

In totaal zouden de Chinese politiediensten sinds april 2021 vanop afstand erin geslaagd om 230.000 personen te “overtuigen” om terug naar China te keren. De meesten van hen zouden deelgenomen hebben aan vormen van fraude die Chinezen in het vizier nemen. Zo’n 54.000 van hen zouden verbleven hebben in Myanmar.

(bg)

Meer
Lees meer...