Chinese zwemmer Pan Zhanle haalt na wereldrecord uit naar “respectloze” concurrenten

Woensdagavond zorgde de Chinese zwemmer Pan Zhanle voor het eerste wereldrecord op de Olympische Spelen van 2024. De 19-jarige Pan zette zijn eigen wereldrecord scherper met een tijd van 46.40. Maar na afloop haalde hij uit naar zijn tegenstanders die hem en zijn team “respectloos” behandeld zouden hebben.

Gisteren won de Chinese zwemmber Pan Zhanle overtuigend in de 100 meter vrije slag. Hij zette daarbij zijn eigen wereldrecord, dat hij in februari zwom, scherper. In februari zette Pan een tijd neer van 46.80 en nu deed hij daar nog eens 40 honderdsten van af en deed hij het in 46.40. Maar na afloop was er voor de 19-jarige zwemmer duidelijk een domper op de feestvreugde.

Respectloos

In een interview na zijn overwinning haalde Pan Zhanle uit naar zijn concurrenten. “Op de eerste dag, tijdens de 4x100m, groette ik Chalmers (Australië), maar hij negeerde me volledig. En ook Alexy van het Amerikaanse team reageerde niet”, vertelde de jonge zwemmer. “Tijdens de training, toen onze coach aan de zijkant van het zwembad stond, spetterden ze expres water naar hem. Het voelde heel respectloos.”

De vijandigheid tussen de zwemmers vindt mogelijk zijn oorsprong bij de Olympische Spelen in Tokyo drie jaar geleden. Toen trok de United States Anti-Doping Association naar het World Anti-Doping Association nadat 23 Chinese zwemmers positief testten op een verboden product. Deze zwemmers mochten toen toch deelnemen aan de Spelen.

Voortdurend getest

“Vorig jaar werd ik 29 keer getest en geen enkele keer testte ik positief. Dit jaar werd ik tussen mei en juli 21 keer getest en opnieuw was geen enkele test positief. En nu werd ik ook al twee keer getest tijdens de Olympische Spelen, waarvan de resultaten nog moeten binnenkomen”, deelde Pan nog mee in een persconferentie.

Chalmers vertelde ook dat hij niet denkt dat er doping in het spel is bij de overwinning van Pan. “Ik doe er alles aan om de race te winnen en ik vertrouw erop dat iedereen hetzelfde doet. Ik blijf trouw aan de sport en de integriteit van sport. Dus ik vertrouw het. Ik vertrouw dat hij alles gedaan heeft dat hij kon en dat hij deze gouden medaille verdient.”

Bekijk hier het interview van Pan Zhanle:

Meer
Lees meer...