Voor de constructie van de nieuwe gascentrale in Les Awirs, in de provincie Luik, heeft energiereus Engie een contract gesloten met een onderaannemer uit China: de multinational Sepco3. Dat bericht Het Laatste Nieuws. De gascentrale kwam er oorspronkelijk om de kernuitstap mogelijk te maken; die maatregel is intussen uitgesteld.
Chinezen bouwen nieuwe gascentrale in ons land: hoofdbrekens over energieafhankelijkheid
Waarom is dit belangrijk?
De federale regering heeft beslist de twee jongste kernreactoren, Doel 4 en Tihange 3, open te houden tot 2035: dat is tien jaar langer dan was voorzien in de wet op de kernuitstap. Tegelijk blijft een plan voor twee bijkomende gasgestookte centrales behouden; één ervan is die in Les Awirs. Maar eigenlijk waren deze energiestations als alternatief bedoeld voor de volledige stillegging van de kerncentrales.Het Franse energiebedrijf Engie zal hoe dan ook de gascentrale in Les Awirs runnen. Voor de constructie, opstart en indienstname van het station zal het evenwel samenwerken met het Chinese Sepco3. “Maar daar blijft het bij”, klinkt het.
Autocratische regimes
Een buitenlandse, autoritaire mogendheid contracteren om binnenlandse energieleveringen tot stand te brengen, is altijd een heikele geostrategische handelwijze – in het licht van de Russische agressie in Oekraïne nog meer dan ooit. Landen van de Europese Unie zijn de laatste maanden in opspraak gekomen vanwege hun niet geringe afhankelijkheid van Russische energie (45 procent van de gasimport en 30 procent van de olie-invoer van de EU komt bij de agressor van Oekraïne vandaan).
Op het kabinet van minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen), klinkt het dat ze niet op de hoogte waren van de deal, maar dat ze er vertrouwen in hebben dat de Chinese onderaannemer zal “voldoen aan de Belgische wetgeving”. De oppositie is niet mals. “Het is duidelijk dat de energieafhankelijkheid van Rusland het Westen pijn doet”, laat N-VA-Kamerlid Theo Francken optekenen door HLN. “En net op dat ogenblik laten we een omstreden gascentrale bouwen door de Chinezen, die andere autocratische wereldmacht.”
Stikstofuitstoot
Engie bezegelde de deal met de Chinese bouwfirma nadat het project van Les Awirs, een site met een gesloten biomassacentrale, bij de CRM-veiling als een van de winnaars uit de bus kwam. Het zogeheten capaciteitsvergoedingsmechanisme, of CRM, is een door Europa goedgekeurd subsidiesysteem voor gascentrales – een mechanisme dat op poten is gezet ten tijde van de kernuitstap.
Het andere winnende project van de subsidieveiling was de gasgestookte centrale in Vilvoorde. Dat concept geldt ook al een tijdje als controversieel vanwege de oppositie van Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA). In november vorig jaar weigerde Demir een omgevingsvergunning toe te kennen voor de bouw van deze gascentrale. De stikstofuitstoot van de centrale zou te hoog zijn volgens de Vlaamse normen.
(am)