Chris Dusauchoit uit zich als slachtoffer van kindermisbruik: “Voor de vele andere slachtoffers”

Chris Dusauchoit uit zich als slachtoffer van kindermisbruik: “Voor de vele andere slachtoffers”

Na bijna vijftig jaar moest het hem eindelijk van het hart. Chris Dusauchoit is een slachtoffer van seksueel misbruik. Daarover schreef hij een open brief in De Standaard. Aanleiding was de zoveelste ontkenning van oud-bisschop Roger Vangheluwe in een confrontatie met een van zijn slachtoffers.

Veel mensen schrokken woensdag toen Roger Vangheluwe in een confrontatie met een van zijn slachtoffers opnieuw alles ontkende. Ook Chris Dusauchoit liet zich horen op Twitter en noemde de oud-bisschop een lafaard. Joris Van Cauter, de advocaat van Vangheluwe, reageerde daarop dat hij van een journalist objectiviteit verwachtte. “Ik ben slachtoffer van seksueel misbruik, geen journalist”, zei Dusauchoit in een duidelijke reactie.

Open brief

Om niet telkens zijn verhaal te moeten doen, besloot de tv-figuur éénmalig een open brief te schrijven in De Standard. Geld wil hij er niet voor en een uithangbord wil hij zeker niet worden. Hij doet het voor de vele slachtoffer van seksueel misbruik die er niet willen of kunnen over spreken, maar in stilte lijden.

“Soms zit het heel ver weg en fladder ik als de beste, maar soms komt het naar boven”, schrijft hij. “Het komt naar boven als een lelijke jojo, onverwacht en oncontroleerbaar. Wij prooien, wij hebben onze goede en onze kwade dagen en nachten. Ik heb bijvoorbeeld last van de goorste nachtmerries, ik of mijn kind worden gefolterd in een kerker, er zijn nazi’s en duivels mee gemoeid, ergens kookt een pot pek. Ik moet mezelf vaak wakker maken om meteen erna opnieuw in de horrordromen te belanden.”

“Haarscherpe beelden, geuren, waar ik was. Ooit stond ik als klein herdertje klaar om mee te lopen in de Brugse Heilig Bloedprocessie en zat er een roofdier in mijn kleine onderbroekje en ik duwde hem weg. Maar er is veel meer gebeurd en erger”, schrijft hij ook nog.

Niet verjaren

Dusauchoit heeft over het misbruik al gesproken met een psychiater en hij heeft het zelfs aan zijn kinderen verteld, maar het litteken blijft voor altijd. Daarom roept hij ook op om ervoor te zorgen dat misbruik nooit verjaart, want voor slachtoffers verjaart het ook nooit.

Radio 1 probeerde daarover contact op te nemen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V), maar die is ziek en kon niet reageren. In een programma op de zender deden veel slachtoffers naar aanleiding van de getuigenis van Chris Dusauchoit ook hun verhaal na jaren van stilzwijgen. Dat kan overigens ook altijd op het telefoonnummer 1712 of op 1712.be.

Gesponsorde artikelen