Citytrip naar Boedapest? Dit zijn onze tips voor je reis naar Hongarije

Citytrip naar Boedapest? Dit zijn onze tips voor je reis naar Hongarije

Boedapest: da’s badhuizen, de Donau en dat allemaal nog eens lekker goedkoop. Bovendien is het in de Hongaarse hoofdstad niet altijd even koud: een ideale plek voor een citytripje dus. Met onze tips zie je de highlights en hou je toch je portemonnee in de gaten. 

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije: vooral bekend van zijn publieke baden en de Donau die glanzend door de stad slingert. Maar je kan in Hongarije meer dan in heet water zitten: ’t is gezellig wandelen door de binnenstad, je kan er lekker eten en prachtige stukken architectuur zien.

Naar Boedapest vliegen: de beste periode

We moeten je niet uitleggen dat het in Hongarije behoorlijk koud kan zijn. Toch gaat het in Boedapest in de zomer ook snel voorbij de twintig graden. Ideaal voor een zomers uitstapje, maar eigenlijk is Boedapest niet op z’n best in de zomermaanden. De authenticiteit van de stad, het eten en de cultuur komen eigenlijk beter op hun recht in de lente of in de herfst. Dappere reizigers kunnen natuurlijk ook in de winter een bezoekje brengen aan Boedapest: dan zijn de hete baden nog eens extra belonend.

Voor een goedkope vlucht moet je ook in die periode zijn: de winter is natuurlijk het goedkoopst (niet rond Kerst) maar ook in april of september, wanneer het in Boedapest zo’n vijftien graden is, kan je prima in de stad rondzwerven. Voor zo’n honderd euro sta je vanuit Charleroi of Zaventem in Boedapest en in no time zit je met je bestie in een warmwaterbron. Klinkt goed, nee?

iStock

Bezienswaardigheden in Boedapest

De burcht van Boeda

De Burcht van Boeda is, zoals je wel kon denken, een historische burcht die volledig gerenoveerd is. Buiten de prachtige architectuur, hebben de Hongaren er voor gezorgd dat je ook binnenin van alles kan zien en beleven. Zo is er een gigantische bibliotheek voor de boekenliehebbers onder ons en een nationale gallerij voor wie graag met z’n neus in de kunst duikt. Los van het prachtige uiterlijk van de burcht, dat je zeker eens moet gaan bekijken bij valavond, als Boedapest oplicht, kan je het gebouw ook beklimmen voor een prachtig zicht over de stad.

De kettingbrug

Move over, Tower Bridge, de kettingbrug van Boedapest is één van de mooiste bruggen die je in je hele leven zal zien. Wandel er ’s avonds over voor een prachtig verlicht effect en stap van het oude Boeda naar het oude Pest (ja, echt) over een brug die er al meer dan honderd jaar staat. Het is de oudste brug van de stad, gezet in 1849. Een wandeling over de brug stuurt je ook meteen over de Donau, één van de grootste rivieren van Europa.

iStock

Margareta-eiland

Margareta-eiland is het Central Park van Boedapest, maar dan in het midden van de Donau. Het gigantische stadspark ligt er middenin en is daarom ook meteen een oase van rust. Het eiland wordt geflankeerd door de Arpadbrug en de Margaretabrug. Voor de liefhebbers van bijzondere accommodatie: je kan er ook in een hotel blijven, dat uiteraard ook prachtige thermen heeft en jou in de zevende hemel kan brengen. Nog op het eiland: een kleine zoo, een Japanse tuin en een pak fonteinen.

Het parlement

Ze kunnen er in België nog wat van leren: het Hongaarse parlement is een pareltje van de architectuur. Het perfect symmetrische gebouw, met prachtige torentjes en pieken. Voor zo’n 2.400 Hongaarse forint (zo’n 7 euro) kan je ook binnen een kijkje nemen. Een beetje pomp and circumstance krijg je er voor die zeven euro gratis bij: het parlement is bedekt met zo’n veertig kilo bladgoud en een half miljoen (!) edelstenen. De architectuur is ook gebaseerd op het Londense parlement, wij vinden deze versie stiekem mooier.

iStock
iStock

De Baden van Boedapest

Boedapest is synoniem voor de baden en badcultuur die de Hongaren over de jaren hebben gecultiveerd. Je hebt in de stad natuurlijk wel wat keuze tussen verschillende hotels met thermen, maar er is toch niets zoals the real deal. En die real deal kan je vinden op twee plaatsen, elk met een uniek karakter.

De Széchenyi-baden zijn wellicht de bekendste van Boedapest: voor zo’n twintig euro spendeer je de hele dag in acht buitenbaden van verschillende temperaturen, in een soort neobarok paleis. Verwacht geen Belgische normen in termen van hygiëne: het is er proper maar het is een oud gebouw, met afbladderende verf en wat vergane glorie. Maar het is dé hotspot onder de baden. Van april tot en met september kan je er ’s nachts ook uitgaan in het weekend, een unieke ervaring. Ga ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, dan is er minder volk.

En dan heb je de Gellert Spa: het oudste golfslagbad in Europa, verschillende baden en dat opnieuw in een oud historisch gebouw. De ene noemt het een bucketlistervaring, de andere noemt het te druk en te klein, maar dat deze vele hoge toppen scheert op lijstjes, daar zijn wij niet verbaasd over. Maar laat je door deze twee baden niet beperken: Boedapest staat vol met baden, thermen en prachtige locaties en de meeste zijn een stuk goedkoper dan in België.

iStock

Eten en shoppen in de hoofdstad

Een heel verfijnde keuken moet je in Boedapest niet verwachten, maar omkomen van de honger zal je zeker niet. Het eten in Hongarije heeft weinig van de Franse slag maar is ontzettend lekker. En het blijft niet beperkt tot goulash: je kan er ook lekkere desserts eten en de Boedapestaanse cafeetjes zijn er bijna cultureel erfgoed.

Shoppen kan je als de beste in Boedapest: met op tijd en stond één van die vele cafeetjes erbij, kan je zeker een dagje doorbrengen. Er zijn een aantal shoppingcentra, zoals Mammut, Mammut II en WestEnd, maar de shoppingstraten zijn nog veel mooier. Wat dacht je van Vaci Utka (echt goedkoop gerief vind je aan het noorden van de straat) of het shoppingwalhalla van de gewone Boedapestenaar: Deák Ferenc street. In elk geval genoeg te doen en nadien plons je gewoon weer in één van de vele thermale baden of ga je lekker goulash eten. Topidee!

En als dat je niet aanstaat? Check deze andere Pinterest-worthy-citytrips!

iStock

Gesponsorde artikelen