Een citytrip naar Rome, de hoofdstad van ‘La Belle Italia’, gepland? Top idee! Zin in een stevige dosis cultuur gecombineerd met wat zon en lekker eten? Dan is Rome een logische keuze!
Rome is een gigantisch Romeins openluchtmuseum dat je niet zomaar op één weekendje volledig kan bezoeken. Probeer dat dus ook niet want je zal achteraf spijt hebben dat je zo veel op zo’n korte tijd in je programma hebt gepropt. Ga je voor de eerste keer naar Rome? Dan moet je de volgende ‘standaard’ toeristische dingen gewoon op je lijstje zetten!
Let wel op, Rome staat ook bekend om z’n toeristische oplichterij. Overal waar je komt, vind je straatverkopers die, zonder te vragen, armbandjes rond je armen beginnen te maken die je dan sowieso moet betalen of die een foto nemen van jou en je lief me je gsm maar er dan wel geld voor vragen. Ook doordat het in Rome vaak heel erg druk is, en zeker op de ‘must see-plaatsen’ in de stad, hebben zakkenrollers regelmatig vrij spel. Goed uit je doppen kijken dus!
‘Colosseum’: de must see van Rome
Het is dan misschien wat mainstream om als eerste op het lijstje te zetten maar je kan gewoonweg niet naar Rome geweest zijn zonder het ‘Colosseum’ te bezoeken. Een reusachtig amfitheater waar vroeger de gladiatoren vochten voor hun leven, zowel tegen elkaar als tegen wilde dieren. Wanneer je het indrukwekkende bouwwerk bezoekt en er in rondloopt dan voel je nog altijd de dodelijke sfeer van vroeger.
Een stop bij het ‘Colosseum’ zit bij elke standaard stadstoer doorheen Rome inbegrepen maar je kan ook zelfstandig het amfitheater gaan bezoeken (lees hier waarom je soms beter geen toeristenpas koopt). Voor zo’n 12 euro krijg je toegang tot het bouwwerk en kan je de prachtige constructie binnenin gaan bewonderen. Onder invloed van het milieu en van ouderdom liep het bouwwerk doorheen de jaren veel schade op. Enkele jaren geleden werd het dan ook gerenoveerd zodat het toegankelijk bleef voor toeristen.
‘Forum Romanum’: van bruisend handelscentrum naar dode ruïnes
Een ander staaltje van pure cultuurgeschiedenis, vlak tegenover het ‘Colosseum’ gelegen, is het ‘Forum Romanum’, dat vroeger werkelijk hét centrum van Rome was. Wat nu een vlakte met ruïnes is, was vroeger het bruisende handelscentrum van de stad. In de middeleeuwen kwam er steeds minder interesse in de marktplaats en verschoof de handel naar Trajanus.
Sindsdien is alles in verval en mensen kwamen zelfs stenen halen om te gebruiken voor andere bouwwerken. Toch zijn er nog enkele ruïnes die goed te herkennen zijn en de moeite waard zijn om enkele foto’s van te nemen. Zo heb je de ‘Tempel van Vespasianus’, het ‘Huis van de Vestaalse maagden’ en enkele nog goed intacte triomfbogen.
‘Basilica di San Clemente’: wandelen doorheen drie tijdzones
Rome beschikt in totaal over zo’n 900 kerken en basilieken en die kan je natuurlijk niet allemaal bezoeken. De Sint-Pietersbasiliek op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad is waarschijnlijk de bekendste en als je een bezoek brengt aan Vaticaanstad, dan moet je die sowieso gaan bewonderen. Ben je echter niet van plan om de paus te gaan begroeten, dan is de ‘Basilica di San Clemente’ de basiliek die je moet bezoeken.
Het is niet zomaar een basiliek zoals een andere maar deze heeft iets speciaals. Het interessante aan deze kerk is dat ze opgebouwd is uit drie lagen. In het bovengrondse deel, de huidige kerk waar je ook gratis binnen mag, vind je de typische middeleeuwse interieurs met mooie mozaïeken en fresco’s. Daaronder ligt echter nog een kerk en daaronder nog een woning met resten van de tempel van Mithras. Speciaal om te zien hoe alles bovenop elkaar gebouwd is doorheen de verschillende periodes in de geschiedenis.
Centje gooien in de Trevifontein
Of je nu gelooft in karma of niet, je moet en je zal een centje gooien in de Trevifontein. Al is het maar omdat je weet dat de muntjes wekelijks uit het water gehaald worden en geschonken worden aan een goed doel. Als je trouwens een muntje over je schouder in de fontein gooit, dan zegt de mythe dat je nog een keertje terug zal komen naar Rome. Mooi vooruitzicht, toch?
De fontein is gelegen op een pleintje, ‘Piazza di Trevi’ en is de bekendste en grootste, 26 meter hoog en 22 meter breed, van de stad. De fontein is gebouwd in het thema water en dat kan je overal in terugvinden. Het beeld van Neptunus staat bovenaan de fontein en zo kijkt de zeegod over ‘zijn’ oceaan met daarin onder andere schelpen en salamanders. Een bezoekje ’s avonds is zeker de moeite omdat de fontein dan mooi verlicht is!
Even bij het ‘Pantheon’ passeren
Als je dan toch bij de Trevifontein bent, dan moet je eens bij het ‘Pantheon’ passeren. In tegenstelling tot het ‘Colosseum’ of ‘Forum Romanum’ is het ‘Pantheon’ meer dan een ruïne, het is namelijk het best bewaarde bouwwerk in Rome. Voordeel: het is gratis te bezichtigen. Nadeel: daardoor is het wel vaak heel druk en lang wachten. Toch is het de moeite waard om het ‘Pantheon’ te gaan bewonderen, zowel van binnen als van buiten.
Het bouwwerk toont wat voor prachtige dingen de Romeinen, met de middelen die ze toen hadden, al konden verwezenlijken. Het gebouw is 2000 jaar oud maar toch nog ontzettend gaaf, zeker langs de binnenkant. Het is dus zeker een must als je voor de eerste keer naar Rome gaat. Tip: om de allergrootste drukte te vermijden kan je best ’s morgens of op pal op de middag gaan!
Voorbij de grenzen van ‘Piazza Navona’
‘Piazza Navona’ is een van de vele pleinen in Rome. Het is een plein waar de echte Italiaanse kunstenaars samenhokken en waar je dus bijvoorbeeld een mooi portret kan laten maken. Wandel er zeker eens ’s avonds langs om de gezellige sfeer op te snuiven en te genieten van de levendigheid van het plein. Honger? Dan is het beter om nog een klein stukje verder te wandelen!
Omdat het plein zo bekend en gegeerd is, maken de restauranthouders daar maar al te graag wat misbruik van. Ze vragen dus goed door qua prijzen van eten en drinken. Stap liever nog een klein stukje verder want achter het plein ligt een even leuke buurt met lekkerdere restaurants en pizzeria’s waar je minder geld zal uitgeven dan op het ‘Piazza Navona’ zelf.
Wandel niet alleen voorbij het plein maar waag je ook eens onder het plein. Daar liggen namelijk de resten van een authentiek wagenrenstadion. Indrukwekkend om te zien! best wel even op voorhand checken waar je al dan niet toegang hebt want dat kan dag per dag verschillen!
De Spaanse trappen, in Italië
De trappen beginnen vanop het ‘Piazza di Spagna’ en verbinden dat plein met de ‘Trinità dei Monti’, een dubbele kerktoren gebouwd door de Fransen en nog steeds in hun bezit. Eens je de 135 treden beklommen hebt, ben je boven en kan je genieten van een fenomenaal zicht over de stad Rome.
De trappen zijn een geliefde ontmoetingsplek bij zowel de toeristen als de locals. Zowel voor gewoon even uit te rusten, wat bij te babbelen of te genieten van een hapje en een drankje. Zeker wanneer je in Rome bent tijdens het lenteseizoen zijn de trappen je bezoek extra waard. In die periode zijn ze namelijk extra versierd met bloemen.
Geen bezoek aan Italië zonder een gelato!
Omdat je niet in Italië bent geweest als je geen ijsje gegeten hebt, moet je dat ook tijdens de citytrip in Rome zeker doen (lees hier waarom de calorieën van een ijsje trouwens ook niet tellen …) Hét ijssalon van Rome dat wordt aangeprezen door bijna alle reisgidsen is ‘Giolitti’ maar dat is een puur commerciële zaak geworden waar je veel te lang moet aanschuiven voor een veel te duur ijsje. En het ijs is niet eens het beste ijs dat je kan vinden in Rome.
Voor een echte Italiaanse gelato moet je eens bij ‘Il gelato di San Crispino’ passeren, vlakbij de Trevifontein. Het ijs is er niet zomaar uitgestald in bakken maar ligt verscholen onder shiny inox stolpen. De smaak van het ijs kan je lezen op het naamkaartje naast de stolp en gaat van appel met kaneelsmaak tot roze pompelmoessmaak. Ook nabij het Pantheon kan je sinds kort een filiaal van hen tegenkomen.