Citytripje naar Krakau? 3 Uitstapjes in de buurt!

Geschreven met de input van Checkoutsam.be.

Er zijn eigenlijk al heel veel bezienswaardigheden in Krakau zelf, maar ook in de omgeving van deze Poolse stad is er veel te ontdekken. Op minder dan een uurtje rijden, vind je dan ook heel wat leuke excursies. Je kunt ze met een georganiseerde tour ontdekken of er met het openbaar vervoer naartoe gaan. Dit zijn alvast drie aanraders.

Een sereen bezoek aan Auschwitz

Een excursie die iedereen gedaan zou moeten hebben vanuit Krakau, is een bezoek aan Auschwitz en Birkenau. Deze voormalige concentratiekampen vertellen je namelijk de verschrikkelijke geschiedenis van Wereldoorlog Twee en de onmenselijke omstandigheden waarin bepaalde minderheden werden geduwd.

De gebouwen zijn vrijwel perfect bewaard gebleven en huisvesten allerlei tentoonstellingen die ons vertellen hoe ongelooflijk gruwelijk het moet geweest zijn om in één van deze (en de vele andere) concentratiekampen terecht te komen.

Je kunt zowel Auschwitz I als Birkenau bezoeken en beiden werpen een volledig andere blik op deze gruweldaden. Zo zal je in Auschwitz I nog de oorspronkelijke blokken bezichtigen, waarin nu allerlei tentoonstellingen te bezoeken zijn. Dit gedeelte is absoluut hartverscheurend.

Birkenau is minder informatief, maar geeft wel ook een duidelijk inzicht in hoe gruwelijk dit alles moet geweest zijn. Vooral de beroemde treinsporen en de ijskoude schuren waarin honderden mensen samen hokten, doen je hier kippenvel krijgen.

Het is aangeraden om hier minstens één volledige dag te verblijven. Plan na je bezoek aan Auschwitz ook iets luchtigers (een lekker restaurantje in Krakau?), want geloof me… na dit bezoek zullen de emoties hoog oplopen!

Laat je verwonderen door de zoutgrotten van Wieliczka

In de buurt van Krakau ligt ook een heuse ondergrondse wereld. Deze voormalige zoutgrotten hebben een illustere geschiedenis en wat begon als broodnodig, is ondertussen uitgegroeid tot één van de meest memorabele uitstapjes vanuit Krakau.

In deze gigantische zoutmijn rond Krakau (in totaal meer dan 287 kilometer lang en het diepste punt is 327 meter diep) leer je meer over de geschiedenis van deze uitgegraven spelonken. Daaruit wordt duidelijk dat er hier al snel een heuse ondergrondse wereld ontstond, omdat er zo veel mensen werkten. Daardoor werden in bepaalde kamers kappelletjes en zelfs heuse kerken uit zout opgetrokken en die werden prachtig versierd met gigantische lusters, kunstwerken (een prachtige kopie van Het Laatste Avondmaal!) en andere indrukwekkende beeldhouwwerken.

Hiken in de Tatra bergen

Van 327 meter on de grond, naar 2.655 meter bovengronds!

De Tatra bergen vormen een natuurlijke grens tussen Slowakije en Polen en zijn een prachtig gebied om te hiken. Ongeveer 275 kilometer aan wandelpaden slingeren zich tussen prachtige bergpieken, betoverende meren en heel wat groen. Bovendien heb je hier ook de kans om enkele van Europa’s meest spectaculaire dieren te bezichtigen. In deze bergregio vind je namelijk nog bruine beren, marmotten, lynxen, gemzen en de prachtige gouden arend.

Als je even wilt bekomen van al die indrukken in en rond Krakau, dan is dit dan ook the place to be.

Tijdens een citytrip van enkele dagen, kun je zeker één à twee van bovenstaande uitstapjes meepikken. Vergeet in ieder geval ook niet om het prachtige Krakau zelf te ontdekken. In de oude stad vind je namelijk ook heel veel betoverende bezienswaardigheden, interessante musea en gezellige buurtjes.

Meer
Lees meer...