Bij de grootwarenhuisketen Colruyt kan je maar een beperkte hoeveelheid van bepaalde basisproducten, zoals tarwebloem en suiker, kopen. De keten neemt die maatregel omdat doorverkopers, zoals nachtwinkels, massaal die goederen opkopen om in hun eigen zaak door te verkopen.
Colruyt werkt tijdelijk met aankooplimieten voor basisproducten
Waarom is dit belangrijk?
De opvallende beslissing van Colruyt doet ons terugdenken aan de coronacrisis. Toen hebben de grootwarenhuisketens ook uitgepakt met aankoopbeperkingen voor enkele producten, waaronder wc-papier.In het nieuws: de prijs van een reeks basisproducten is gedaald.
- “Voor veel basisproducten zijn er op dit moment inderdaad zeer lage prijzen”, bevestigt Nathalie Roisin, persverantwoordelijke bij Colruyt aan Het Nieuwsblad. “En aangezien wij bij Colruyt altijd de laagste prijzen garanderen, zijn die producten het goedkoopst bij ons.”
- Opvallend: niet de consumenten, maar de doorverkopers kopen nu massaal die producten op. Door de lagere prijzen kunnen ze namelijk hun eigen winstmarges optrekken.
- Het is zelfs goedkoper voor hen om die producten in een winkel van Colruyt te kopen dan bij hun eigen leveranciers. Bovendien pakt de keten regelmatig uit met kortingsacties.
- Daarom heeft Colruyt beslist om voor bepaalde goederen te werken met een aankooplimiet. Het gaat daarbij voornamelijk om de basisproducten van het huismerk Everyday. Bedoeling is om lege rekken te vermijden.
- Roisin voegt eraan toe dat de professionele klanten nog altijd boven de aankooplimiet kunnen gaan, maar dan moeten ze wel vooraf reserveren.
Prijsdalingen
Lagere prijzen: tal van basisproducten, zoals bloem, waren het voorbije jaar fors duurder geworden door de oorlog in Oekraïne. Intussen zijn die prijzen opnieuw gezakt.
- De groothandelsprijs van graan is in één jaar tijd bijvoorbeeld gezakt van 12,5 dollar per bushel (zo’n 35 liter) naar 6,8 dollar vandaag.
- Maar: Els Breugelmans, retailexpert en marketingprofessor aan de KU Leuven, merkt op tegen VRT NWS dat niet alle voedingsproducten nu goedkoper zullen worden. De prijsdalingen sijpelen veel sneller door naar de basisproducten omdat bij bijvoorbeeld bloem en suiker weinig extra productiekosten komen kijken. “Die goederen moeten enkel verpakt worden”, klinkt het. “Bij tal van andere producten moet je rekening houden met meer kostenfactoren.”
- Ook wanneer we naar het jongste Belgische inflatiecijfer kijken, zien we dat veel voedingswaren fors duurder zijn dan een jaar geleden. In maart moesten we bijvoorbeeld voor eieren en melk 34 procent meer betalen dan een jaar geleden.
- Uit een recent onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt overigens dat de prijzen in de supermarkt in maart met 20,6 procent zijn gestegen tegenover een jaar eerder.
(nd)