Commotie in de Kamer na uitspraken van Georges-Louis Bouchez over aanval op Hezbollah

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft zichzelf in het oog van een politieke storm geplaatst na controversiële uitspraken over een aanval op Hezbollah-strijders door Israël. Zijn opmerkingen zorgden voor hevige reacties in de Kamer, waarbij verschillende partijen hem beschuldigden van het goedpraten van oorlogsmisdaden.

De aanleiding voor de controverse was Bouchez’ opmerking over een operatie waarbij Israëlische troepen de beepers en walkietalkies van Hezbollah-strijders tot ontploffing brachten. Bouchez noemde deze tactiek “geniaal”, wat bij veel politici in het verkeerde keelgat schoot. Groen-covoorzitter Nadia Naji bestempelde zijn uitspraak als “degoutant” en PS-parlementslid Jamal Ikazban ging zelfs zo ver om het te hebben over het “goedpraten van oorlogsmisdaden”.

Verdediging op sociale media

Op platform X verdedigde Bouchez zijn standpunt. Hij benadrukte zijn “steun en solidariteit” met de Palestijnse, Israëlische en Libanese bevolking, en benadrukte dat zij allen slachtoffer zijn van “fanatisme aan alle kanten”. Tegelijk bleef hij achter zijn originele uitspraak staan en wees erop dat de operatie gericht was op het neutraliseren van terroristen, zonder het gebruik van willekeurige bombardementen.

“Het is volstrekt legitiem om de terroristen van Hamas en Hezbollah te neutraliseren,” aldus Bouchez, die daarmee zijn punt bleef verdedigen.

Hevige reacties in de Kamer

Tijdens het Kamerdebat over het incident, nam de kritiek op Bouchez toe. Ecolo-covoorzitter Rajae Maouane trok fel van leer tegen de MR-voorzitter: “Het is niet geniaal. Het is een oorlogsmisdaad,” stelde ze duidelijk. Ook Christophe Lacroix van de PS was het hiermee eens: “Als het ingaat tegen het internationaal recht, is het niet geniaal, maar een oorlogsmisdaad.”

De discussie escaleerde verder toen Peter Mertens van de PVDA zich bij het kamp van de critici voegde. Hoewel het debat oorspronkelijk bedoeld was voor vragen aan minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR), nam Bouchez wederom het woord, wat leidde tot een gespannen confrontatie.

Kamervoorzitter moet ingrijpen

Wat volgde was een verhit debat waarbij zowel Bouchez als Groen-fractieleider Stefaan Van Hecke naar voren liepen om hun ongenoegen te uiten bij Kamervoorzitter Peter De Roover (N-VA). Het rumoer liep zo hoog op dat de tussenkomsten tijdelijk moesten worden stopgezet.

Minister Lahbib kreeg uiteindelijk het woord en benadrukte dat het geweld “van beide kanten” komt. Ze onderstreepte het standpunt van de ontslagnemende regering-De Croo, die oproept tot een staakt-het-vuren, de vrijlating van alle gijzelaars en het heropstarten van vredesgesprekken.

Meer
Lees meer...