Cool: toestel projecteert gps en meldingen op je dashboard

De verslavende smartphone in het verkeer, het is geen goed huwelijk. Er zijn al ontelbare ongelukken gebeurd omdat iemand met zijn gsm bezig is. Navdy, een bedrijf uit San Francisco, hoopt daar verandering in te brengen met een toestel dat alles op je voorruit projecteert.

Navdy heeft deze week de Navdy HUD (Heads-up Display) aangekondigd. Dat toestel, dat draadloos aan je smartphone gekoppeld kan worden, projecteert alle belangrijke data op je voorruit. Op die manier zou je niet meer constant naar het kleine scherm moeten staren, en kan je de weg in het oog blijven houden. Zelfs om een binnenkomende oproep te accepteren, moet je de handen niet van het stuur halen.

Het toestel moet achter het stuur op het dashboard geplaatst worden, en bestaat enerzijds uit een projector en anderzijds uit een camera en microfoon. De projector moet alles leesbaar op de voorruit toveren, en de camera en microfoon kunnen gebruikt worden om het toestel te besturen. Een binnenkomende oproep kan je bijvoorbeeld accepteren door je duim omhoog te steken, of je kan via stemcommando’s vragen een tekstbericht voor te lezen of te beantwoorden.

Gps-toestel

Je kan er ook mee tweeten en muziek afspelen, maar uiteraard is het een geweldig speeltje om je gps-toestel te vervangen. Aangezien alles recht voor je geprojecteerd wordt, kan je constant je ogen op de weg houden, en tegelijk instructies lezen. Het systeem zou met elke wagen geproduceerd na 1996 moeten werken, en ook de wagenmeldingen moeten projecteren: zoals snelheid, batterijvoltage, of hoeveel kilometer je nog met de huidige tank kan rijden.

Volgens Karl Guttag, medeoprichter van Navdy, begon hij met zijn partner aan het toestel omdat hij vond dat de huidige toestellen op de markt niet aan alle veiligheidsvoorschriften voldeden. Zo is er altijd wel input via een aanraakscherm of knoppen nodig, en dat vindt hij te gevaarlijk. Het toestel moet in de eerste maanden van volgend jaar op de markt komen. Momenteel loopt er een periode waarin je het toestel kan vooruitbestellen voor 299 dollar (223 euro), terwijl de winkelprijs 499 dollar (372 euro) moet worden.

Meer
Lees meer...