Coronavirus: alle parameters stijgen, nieuwe maatregelen van kracht

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen, maar het stijgt wel veel minder snel. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal doden stijgen. Het is vandaag bovendien 1 oktober, en dat betekent dat de nieuwe maatregelen en versoepelingen, die de Nationale Veiligheidsraad vorige week aankondigde, van kracht zijn.

Tussen 21 en 27 september raakten dagelijks gemiddeld 1.561 Belgen besmet met het virus, een stijging van 8 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal besmettingen stijgt dus nog steeds, maar die stijging is veel minder sterk dan vorige maand.

Meer coronatests

Het hoge aantal besmettingen is deels te verklaren doordat er veel meer getest wordt dan in het begin van de coronapandemie. Deels, want ook relatief gezien stijgt het aantal positieve testen (de zogenaamde positiviteitsratio). Zo’n 5,3 procent van de coronatesten is positief.

In totaal spreekt Sciensano nu al van 118.452 besmettingen. Het meest recente dagcijfer (van afgelopen zondag) staat op 505. De dag ervoor werd bij 834 Belgen een besmetting vastgesteld. Op vrijdag testten nog 1.480 landgenoten positief.

69 ziekenhuisopnames per dag

coronavirus update besmettingen overlijdens hospitalisaties 19 september 2020
EPA

Vorige week werden elke dag gemiddeld 69 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, een stijging van 12 procent tegenover de week ervoor. Toen werden elke dag nog 56 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.

Gisteren nog was sprake van 86 hospitalisaties. In totaal liggen nu 738 coronapatiënten in het ziekenhuis. 157 van hen liggen op afdelingen intensieve zorgen, en 75 moeten beademd worden. Vorige week lagen nog ‘maar’ 602 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Gemiddeld 6 overlijdens

Het aantal overlijdens blijft laag, maar stijgt wel, tot gemiddeld 6 (5,6 om precies te zijn) per dag. Vorige week overleden nog minder dan 2 Belgen per dag aan de gevolgen van Covid-19.

In totaal zijn in ons land nu al 10.016 mensen gestorven aan de gevolgen van het virus. Dat zijn er 15 meer dan gisteren, toen we de kaap van 10.000 doden overschreden.

Nieuwe maatregelen en versoepelingen

Wilmes Versoepelingen Universiteit
Premier Sophie Wilmès tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad – EPA

Vandaag zijn de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad van kracht. Vanaf nu kan iedereen kiezen voor 5 dichte contacten per maand, duurt een quarantaine nog maar een week en volgen huwelijksfeesten de maatregelen voor de horeca. Thuis zijn feestjes tot 10 personen toegelaten. Ook de regels rond de mondmaskerplicht zijn versoepeld. 

Meer
Lees meer...