Al meer dan duizend mensen zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting van het coronavirus. Bovendien zijn wereldwijd al meer dan 42.000 mensen besmet. De Belgische geïnfecteerde blijkt een West-Vlaming die in China werkte, te zijn. Verder heeft de Chinese overheid enkele functionarissen van de gezondheidscommissie in de zwaar getroffen provincie Hubei ontslagen.
De Belgische ambassade van Peking en de Belgische consulaten van Shanghai en Guangzhou zijn opnieuw open voor het publiek. Dat melden de Mediahuis-kranten. De posten waren een hele tijd gesloten in het kader van de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.
Bovendien blijkt nu dat de twee Belgen die uit China teruggekeerd zijn en in quarantaine zijn geplaatst in het militair hospitaal niet besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Om elk risico uit te sluiten, blijven ze toch nog twee weken lang in quarantaine en worden ze opnieuw getest. De Belg die wel met het virus besmet raakte, is nu aan de beterhand.
Meer dan duizend doden
In China zijn al meer dan duizend mensen overleden ten gevolge van het coronavirus. Gisteren kwamen nog 103 mensen om in de provincie Hubei. Daar zijn in totaal 31.728 mensen besmet. In heel China zijn 42.268 mensen besmet.
China ontslaat functionarissen
De Chinese overheid in Peking heeft na de uitbraak van het coronavirus enkele functionarissen ontslagen. Dat meldt onder meer de Britse krant The Guardian. Zhang Jin, partijsecretaris van de gezondheidscommissie van de zwaar getroffen provincie Hubei, en plaatselijk directrice Liu Yingzi van de gezondheidscommissie zijn hun baan kwijt.
In China kwam er steeds meer kritiek op de reactie van de autoriteiten na de uitbraak van het virus. Die zouden erg traag gereageerd hebben. Vooral de dood van Li Wenliang zorgde voor veel ophef. Dat is de arts die als één van de eersten waarschuwde voor de naderende epidemie. Hij werd het zwijgen opgelegd. De 34-jarige dokter raakte zelf besmet. Vermoedelijk is de beslissing om de twee verantwoordelijken van de provinciale commissie te ontslaan een poging om de woede van de bevolking te temperen.
WHO brengt experts samen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekijkt samen met honderden experts in Genève welke aanpak aangewezen is voor dit nieuwe coronavirus. Ze zullen het ook hebben over mogelijke vaccins en behandelingen tegen het virus. De bijeenkomst moet onder andere een wereldwijde onderzoeksagenda en richtlijnen voor internationale gezondheidsorganisaties opleveren.
“60 procent van de wereldbevolking”
Prof Gabriel Leung, een topman aan de Hong Kong University, zegt dat wat er momenteel gebeurt slechts het tipje van de ijsberg is. Volgens hem zou 60 procent van de totale wereldbevolking bereikt kunnen worden als niet tijdig gepaste maatregelen getroffen worden.
Leung deed zijn uitspraak nadat de directeur-generaal van de (WHO) afgelopen weekend al waarschuwde voor de verspreiding van het virus. “Er zijn verontrustende gevallen van verspreiding door mensen zonder reisgeschiedenis in China. We zien misschien alleen het topje van de ijsberg”, twitterde Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Leung zegt nog dat zelfs als slechts één procent van de mensen die besmet raken sterft het dodental enorm kan oplopen.