WHO herhaalt: “Strategie van groepsimmuniteit is onethisch en werkt wellicht niet”

Het coronavirus zonder maatregelen de vrije loop laten gaan, in de hoop dat er groepsimmuniteit ontstaat, is onethisch. Dat zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een persbericht

Volgens Ghebreyesus is het nastreven van groepsimmuniteit door simpelweg niets te doen in de geschiedenis van de volksgezondheid nog nooit een effectieve strategie tegen een virusuitbraak of pandemie geweest. Ghebreyesus stelt dan ook met klem dat het bestaan van het coronavirus negeren, “geen optie” is.

Minstens 60 procent besmet

De wetenschappers wijzen erop dat minstens 60 procent van de bevolking besmet moet zijn geweest met het coronavirus voor er sprake kan zijn van groepsimmuniteit. In de meeste landen ligt dat niveau nog onder de 10 procent. Dat benadrukt Tedros. 

“Groepsimmuniteit tegen mazelen bijvoorbeeld vereist dat 95 procent van een bevolkingsgroep gevaccineerd is”, stelt Ghebreyesus. “De overige 5 procent wordt beschermd door het feit dat het virus niet verspreid wordt door zij die gevaccineerd zijn. Voor polio ligt die grens op 80 procent.”

Opsporen, testen, isoleren en behandelen

Al in april gaf de WHO aan dat er geen bewijs is dat mensen, die geïnfecteerd waren met en antistoffen hebben tegen het coronavirus, beschermd zijn tegen een tweede besmetting. Dat zei de WHO destijds, omdat er sprake was van de verdeling van zogenaamde immuniteitspaspoorten. Onder andere Chili overwoog in het voorjaar om die te verdelen.

“We weten te weinig over immuniteit bij Covid-19”, stelt de WHO-baas. “De meeste mensen die besmet raken, ontwikkelen in de eerste weken een immuniteitsreactie, maar we weten niet hoe sterk of hoe permanent die immuniteit is, of hoe die immuniteit verschilt tussen mensen. Er zijn ook al gevallen bekend van mensen die een tweede keer besmet geraken. De overgrote meerderheid van mensen in de meeste landen blijft vatbaar voor besmetting.”

Ghebreyesus herhaalde nog eens de aanpak, die de WHO aanraadt: opsporen, testen, isoleren en behandelen van coronagevallen.  

Meer
door Redactie
Lees meer...