Coronavirus: 205 nieuwe overlijdens, voor het eerst minder patiënten in ziekenhuizen

De afgelopen 24 uur zijn er in België opnieuw 205 doden gevallen door het coronavirus, wat de dodentol op 2.440 brengt. Voor het eerst liggen er minder coronapatiënten in de ziekenhuizen dan de dag voordien. Er werden sinds gisteren 487 nieuwe patiënten opgenomen, maar 524 patiënten mochten naar huis.

In totaal liggen er momenteel 2.688 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de dagelijkse persconferentie van het federaal crisiscentrum. Er werd de voorbije 24 uur bij 1.209 Belgen een besmetting met het coronavirus vastgesteld, wat het totaal op 23.403 brengt.

Van de coronapatiënten die in de ziekenhuizen opgenomen werden, liggen 1.276 mensen op de afdelingen intensieve zorgen, een stijging met 16. 1.008 van hen worden kunstmatig beademd, een stijging met 9.

“Nog niet uit gevarenzone”

EPA

“We zijn er ons wel van bewust dat er achter deze cijfers mensen zitten”, zegt viroloog Steven Van Gucht, die mee de regering adviseert over te nemen maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Er is voor het eerst een daling van het aantal gehospitaliseerde patiënten.”

“De piek lijkt zich meer en meer te beginnen aftekenen. Voor het eerst is het aantal gevallen in onze hospitalen gezakt. Dat is goed nieuws maar de belasting op onze hospitalen blijft nog altijd zeer hoog. Het aantal mensen op intensieve zorg stijgt nog altijd zeer licht. We zijn zeker nog niet uit de gevarenzone. Het is heel belangrijk dat we goed blijven volhouden, samen gaan we deze duivel terug in zijn kot kunnen drijven.”

Situatie in woonzorgcentra

EPA

Van Gucht benadrukt wel dat er in de Vlaamse woonzorgcentra sprake is van een precaire situatie: “Ik denk dat we de verzorgers in de woonzorgcentra  moeten ondersteunen. We moeten ze moed inspreken, want net als het personeel in onze ziekenhuizen hebben ze ook hier een heldenrol. Ik denk dat het belangrijk is dat ze professioneel ondersteund worden door onze artsen die hun expertise kunnen delen met hen. Aan de mensen: als u nog maskers hebt liggen, geef die zeker aan een woonzorgcentra in uw buurt. Ze kunnen die goed gebruiken.”

Gisteren raakte bekend dat in de Vlaamse woonzorgcentra op enkele dagen tijd 241 extra personen overleden zijn.

Bedankje voor jongeren

EPA

“Duizenden jongeren en kinderen hebben nu vakantie, waar ze ongetwijfeld weken naar hebben uitgekeken”, zegt crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens. “Door de maatregelen kunnen veel plannen niet doorgaan, maar gelukkig zijn jongeren creatief in het vinden van manieren om veilig in contact te komen. Jongeren nemen hun verantwoordelijkheid op en doen bijvoorbeeld boodschappen. Deze vormen van solidariteit geven de veerkracht aan onze samenleving die we nodig hebben om door deze bijzondere periode te geraken.”

Stevens maakt daarom van de gelegenheid gebruik om de jongeren te bedanken voor hun inzet: “Dankzij de collectieve inspanningen zien we voor het eerst een daling van het aantal opgenomen Covid-19-patiënten in de ziekenhuizen. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat  het menselijke leed hoog is, en elk overlijden is er een te veel. Het belangrijkste is dat we volhouden, om het virus geen vrij spel te geven.”

Meer
Lees meer...