In de week van 1 tot 7 september raakten gemiddeld 547 Belgen per dag besmet met het nieuwe coronavirus. Da’s een stijging van 22 procent in vergelijking met de week ervoor. Ook het aantal ziekenhuis opnames stijgt, al blijft dat aantal wel relatief laag.
Het is al de zesde dag op rij dat het gemiddelde aantal coronabesmettingen per dag stijgt. Het totaal staat nu op 90.568. Dat zijn 877 gevallen meer dan gisteren, al moet Sciensano dat aantal nog bevestigen. Daarvoor heeft het gezondheidsinstituut 4 dagen nodig.
De meest recente dagcijfers dateren dus van 7 september. Toen raakten 847 Belgen besmet met het nieuwe coronavirus. De dagen ervoor lag dat aantal een stuk lager, op 154 en 319, maar op die cijfers zit waarschijnlijk een weekendeffect: mensen wachten tot maandag om naar de dokter te gaan.
Gemiddeld 22 ziekenhuisopnames
Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames stijgt ook, maar blijft wel relatief laag. Dagelijks werden vorige week (dus van 4 tot 10 september) gemiddeld 22 coronapatiënten opgenomen in onze ziekenhuizen, een stijging van 41 procent in vergelijking met de week ervoor. Toen werden elke dag 16 mensen opgenomen.
Gisteren waren 249 ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. Dat zijn er 4 meer dan de dag ervoor. Van die 249 patiënten liggen er 65 op afdelingen intensieve zorgen, 6 meer dan eergisteren. En van die 65 coronapatiënten worden er 28 beademd, een daling van 4.
Gemiddeld 3 doden
Het aantal overlijdens gaat wél achteruit, naar gemiddeld 3 (2,6 om precies te zijn) per dag. Dat aantal daalt lichtjes, met iets meer dan 1 procent. Dat zijn opnieuw cijfers van de week van 1 tot 7 september. De week daarvoor overleden dagelijks gemiddeld 3,7 Belgen aan de gevolgen van Covid-19. In totaal staat de teller nu al op 9.917 overlijdens.
Artsen op intensieve zorgen minder vaak besmet
Artsen op afdelingen intensieve zorgen raken minder snel besmet met het coronavirus dan hun collega’s op andere afdelingen. Zelfs het onderhoudspersoneel in de ziekenhuizen raakte vaker besmet. En eigenlijk is het wel logisch, blijkt uit Brits onderzoek.
Artsen op intensieve zorgen moesten inderdaad de zwaarste gevallen behandelen, maar ze kregen ook als eerste het beste beschermingsmateriaal. De onderzoekers vermoeden ook dat het verschil komt doordat artsen op de intensive care beter weten hoe ze met infectieziekten moeten omspringen.