Coronavirus: nog 102 patiënten op intensieve, “situatie in Europa verbetert”

De afgelopen 24 uur werd bij 132 mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om 83 besmettingen in Vlaanderen, 31 in Wallonië en 18 in Brussel. Dat brengt het totaal aantal bevestigde coronapatiënten in ons land op 59.569. In de ziekenhuizen liggen momenteel 525 patiënten. De afgelopen 24 uur waren er 24 nieuwe opnames. Ook kwamen de afgelopen 24 uur 10 mensen om door Covid-19.

Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu nog 102 patiënten, een daling met 13 tegenover gisteren. Sinds gisteren zijn ook 10 mensen overleden door Covid-19. 8 coronapatiënten stierven in het ziekenhuis en 1 in een woonzorgcentrum. De dodentol in ons land staat nu op 9.629. Dat blijkt uit de cijfers van de overheidsdienst Sciensano.

Alle trends in de coronacijfers blijven dalen. Het aantal nieuwe besmettingen daalt met 6 tot 7 procent per dag, het aantal nieuwe hospitalisaties met 4 procent per dag, het aantal patiënten op intensieve zorg met 5 procent per dag en het aantal overlijdens met 4 tot 6 procent per dag.

(CrossFit-CEO stapt op na beledigende uitspraken over George Floyd en Covid-19.)

Wereldwijd 7 miljoen besmettingen en 400.000 doden

EPA

Over de hele wereld werd nu al bij meer dan 7 miljoen mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Meer dan 400.000 mensen overleden al door Covid-19. “De situatie in Europa verbetert, maar die in de wereld verslechtert,” zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, eerder deze week in een persbericht.

Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen wereldwijd blijft toenemen. Sinds 27 mei worden er elke dag meer dan 100.000 nieuwe infecties vastgesteld. Het globaal sterftecijfer door Covid-19 neemt niet langer toe. Er is wereldwijd sprake van 3.500 tot 5.000 overlijdens per dag. 

(Besmette mensen zonder symptomen verspreiden het coronavirus nauwelijks.)

“We zijn meer dan zes maanden ver in deze pandemie, maar nog altijd mag geen enkel land zijn voet van het pedaal halen”, zei Ghebreyesus nog. In andere werelddelen, zoals Zuid- en Centraal-Amerika, is het coronavirus nog aan een opmars bezig. Ook blijft het aantal besmettingen groeien in Zuid-Azië. De WHO maakt zich ook zorgen over Afrika. Daar bleef een grote uitbraak voorlopig nog uit, maar er bestaat de vrees dat qua infrastructuur heel wat landen in Afrika onvoldoende uitgerust zijn om een coronacrisis aan te pakken.

(Lees hier meer over de versoepelingen van deze week.)

Meer
Lees meer...