Coucke moest nog 5 miljoen euro extra betalen voor “gemanipuleerde” overname van Anderlecht

De overname van voetbalclub RSC Anderlecht kostte Marc Coucke last-minute nog eens 5 miljoen euro extra. Dat blijkt uit een artikel in de krant De Tijd over het vreemde relaas van de verkoop, waarin zwart op wit blijkt dat de andere kandidaat-overnemers Paul Gheysens (Ghelamco) en Wouter Vandenhaute (Woestijnvis) geen faire procedure kregen.

Een club als Anderlecht is niet iedere dag te koop en dus lagen er op 20 december 2017 bij de elf bestuurders vier concrete, maar anonieme dossiers op tafel. De vier geïnteresseerden zijn Wouter Vandenhaute van Woestijnvis, Johan Beerlandt van bouwconcern Besix, zijn concurrent Paul Gheysens van Ghelamco en de verrassende Marc Coucke.

Hoogste bod van Gheysens

Paul Gheysens heeft met voorsprong het hoogste bod. Hij waardeert de club op 91 miljoen euro, hoewel hij goed op de hoogte is van rampzalige financiële situatie van de club. Anderlecht heeft namelijk een enorme schuldenberg en draait operationeel verlies.

Toch kan de overname lucratief zijn voor Gheysens omdat de weg naar een Eurostadion, gebouwd door Ghelamco, zo volledig open ligt. Maar bij Anderlecht zijn ze het Eurostadion niet zo genegen en dus wordt er gekeken naar de andere boden.

VRT

Twijfels over Marc Coucke

De drie andere kandidaat-overnemers waarderen de traditieclub allemaal op 75 miljoen euro. Bovendien willen zowel Beerlandt als Vandenhaute maar een deel van de aandelen overnemen en dus wordt de envelop met het bod van Marc Coucke opengedaan.

Volgens De Tijd zorgde de naam van de flamboyante zakenman direct voor twijfel bij enkele bestuursleden. Coucke heeft al eersteklasser KV Oostende in zijn bezit, staat niet bekend als een fan van Anderlecht en treedt graag op de voorgrond. Na vier uur vergaderen was er nog steeds geen consensus bij de bestuursleden van Anderlecht.

5 miljoen euro extra

En dus is er iets nodig om de twijfelende bestuursleden te overtuigen en het verschil met het bod van Paul Gheysens kleiner te maken. Coucke krijgt die dag een telefoontje van Anderlecht met de mededeling dat zijn dossier aanvaard is … als hij zijn bod met 5 miljoen euro wil verhogen.

De ondernemer neemt even bedenktijd, maar besluit uiteindelijk om het extra geld te betalen en zo was de overname rond. Coucke betaalt volgens de berichten 60,5 miljoen euro voor 74 procent van de aandelen. Daarna werden de drie andere partijen ingelicht over de beslissing van het bestuur.

Gheysens en Vandenhaute voelen zich bedrogen

Zowel Vandenhaute als Gheysens kregen nooit de kans om ook hun bod te verhogen, volgens De Tijd. Op z’n minst dus een heel vreemde bied-procedure.

Vandenhaute is niet te spreken over de manier van werken bij Anderlecht. Volgens hem was geld voor het bestuur belangrijker dan de club. “Het spel is gemanipuleerd van hier tot in Tokio. We zijn gewoon geflikt”, besluit hij.

Meer
Lees meer...